CRISI FINANCERA
Economia 31/07/2012

L'Audiència Nacional no intervindrà Bankia

Vicenç Moliné
2 min
El jutge va desestimar la intervenció de Bankia perquè considera que ja està intervinguda pel FROB.

BARCELONA.El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va anunciar ahir que no intervindrà Bankia, que s'estalvia així d'una segona renovació del consell d'administració en tres mesos. La intervenció va ser desestimada perquè l'actual administració de Bankia és "completament diferent" de la que està imputada, encapçalada per Rodrigo Rato, segons va afirmar el jutge en una interlocutòria publicada ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió del jutge suposa un revés per a l'acusació, formada pel partit polític Unió Progrés i Democràcia (UPyD) i el col·lectiu 15-M, que van denunciar els antics gestors de Bankia per falsificació de comptes, administració deslleial i apropiació indeguda entre d'altres, alhora que van demanar la intervenció judicial de l'entitat per evitar la destrucció de proves. Segons Fernando Andreu, aquesta intervenció seria injustificada, ja que "cap de les persones físiques de la querella" està actualment al capdavant de l'entitat i no hi ha "cap indici" que l'actual direcció "pugui seguir cometent els fets denunciats".

En el mateix document, Fernando Andreu també va destacar que BFA i Bankia, de fet, són entitats que ja estan intervingudes per l'Estat després que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca entrés en el seu capital, i insisteix que la missió de l'Audiència Nacional no és controlar financerament Bankia ni "generar confiança en els mercats". Aquests dos arguments, de fet, són respectivament els que van presentar el mateix FROB i la Fiscalia Anticorrupció quan es van personar en el cas per intentar impedir la intervenció de l'entitat.

UPyD recorrerà la decisió

UPyD, el partit que va portar el cas Bankia als tribunals, va anunciar que recorreria la decisió del jutge. La seva líder, Rosa Díez, va considerar després de conèixer la interlocutòria que "és una ingenuïtat afirmar que l'actual consell d'administració de l'entitat és independent de l'anterior" i va recalcar que "ells són els primers interessats que no es conegui la veritat". En aquest sentit, Díez va assegurar que esgotarà tots els procediments per conèixer la veritat i no quedar-se en l'"aparença de legalitat".

Ara que ja sap que no serà intervinguda de nou, Bankia espera conèixer la quantitat que l'Estat hi injectarà per recapitalitzar-la gràcies al rescat de 100.000 milions d'euros facilitat per l'Eurogrup. L'actual president, José Ignacio Goirigolzarri, va demanar 19.000 milions, encara que el ministeri d'Economia espera conèixer les conclusions de les dues consultories, Roland Berger i Oliver Wyman, per saber quina part dels 30.000 milions que formen el primer tram del rescat haurà de destinar a Bankia.

En tot cas, el Banc d'Espanya ja està preparant els tràmits per fer arribar els diners a l'entitat. Després de Bankia serà el torn de la resta d'entitats nacionalitzades, l'anàlisi de les quals és prioritari per a les dues consultories independents.

stats