FINANCES
Economia 09/05/2018

L’Audiència Nacional processa la cúpula de la CAM

Daniel Martín
2 min
Façana de l’entitat adquirida pel Sabadell el 2012.

ValènciaLa jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va anunciar ahir el processament de l’ex director general de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) i de 12 alts càrrecs més de l’entitat per apropiació indeguda i administració deslleial en la realització d’operacions de crèdit presumptament irregulars amb la societat Valfensal i destinades a adquirir hotels i parcel·les a Mèxic i la República Dominicana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els directius de la CAM destaquen Roberto López Abad, ex director general; Daniel Gil, exresponsable d’inversions immobiliàries, i els executius César Véliz i Vicente Sánchez. També estan processats els empresaris Juan Vicente Ferri, Josep Salvador i José Francisco Climent, socis de Valfensal, per sis delictes contra la hisenda pública corresponents als exercicis fiscals entre el 2008 i el 2013. A partir d’avui, les parts tenen un termini de deu dies per sol·licitar l’obertura de judici oral, mitjançant un escrit d’acusació, o bé el sobreseïment de la causa.

En la seva resolució, Lamela destaca que l’informe pericial de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil detecta “una sèrie d’irregularitats” i emfatitza que la documentació prèvia a l’aprovació de l’operació, la taxació dels terrenys o els estudis previs de mercat i els jurídics “van ser molt deficients”. El document assenyala que les propostes de finançament de Valfensal van ser aprovades per la comissió de riscos el mateix dia que eren tramitades o l’endemà.

Lamela recorda que, tal com consta en l’informe emès per l’auditora Deloitte el 2011, i en l’expedient sancionador del Banc d’Espanya del 2012, “és difícil concebre que tota l’activitat desplegada pels querellats en el si de la CAM i el TIP [la seva filial d’ inversions immobiliàries] es realitzés totalment al marge dels seus òrgans directius”.

La jutge Carmen Lamela també destaca que les operacions van provocar unes pèrdues de més de 25 milions d’euros, i que, en el seu conjunt, les inversions realitzades a través del TIP van reclamar 1.011 milions d’euros al Fons de Garantia de Dipòsits.

El BCE sanciona el Sabadell amb 1,6 M€

El Banc Central Europeu (BCE) ha sancionat amb 1,6 milions d’euros el Banc Sabadell per haver portat a terme un procediment de recompra d’accions pròpies que el supervisor considera irregular.

Fonts del sector van explicar ahir que aquesta recompra de títols es va produir entre el 2014 i el 2016 i que l’errada del banc va consistir a no esperar a la llum verda (que va acabar arribant) del BCE. La sanció és de tipus administratiu.

Fonts del Sabadell van explicar que l’entitat ha recorregut aquesta sanció.

stats