Economia 24/07/2013

L'Audiència Nacional avala la pròrroga dels convenis pactats abans de la reforma laboral

El tribunal diu que la ultraactivitat (pèrdua del conveni) no té cabuda en els casos en què el text caducat sigui previ a l'aprovació de la nova llei laboral

Efe
2 min

BarcelonaL'Audiència Nacional ha sentenciat que les condicions laborals dels treballadors plasmades en convenis col·lectius que es van pactar abans de la reforma laboral tenen vigència més enllà de la caducitat que fixa la nova reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de la primera resolució en què la sala social del tribunal es pronuncia sobre l'anomenada 'ultraactivitat' (la pèrdua del conveni col·lectiu) que estableix la nova llei i que dóna un termini màxim d'un any a empreses i treballadors per posar-se d'acord amb un nou conveni.

En la sentència, que respon a una demanda interposada pel sindicat de pilots Sepla a Air Nostrum, els magistrats consideren que els drets i condicions laborals dels treballadors són vigents tot i haver transcorregut el temps màxim de negociació, ja que l'anterior conveni s'havia pactat prèviament a la reforma laboral.

Per l'Audiència Nacional, la ultraactivitat no es pot aplicar de manera inflexible, sinó que caldria estudiar la voluntat de les dues parts a l'hora d'aplicar-la.

"La possibilitat de limitar la ultraactivitat a un any sempre ha estat disponible per a les parts, i van escollir no establir-la, per la qual cosa es pot dir que no era la seva voluntat desplaçar el règim d'ultraactivitat d'un any que el legislador ara proposa de manera subsidiària", assenyala la resolució.

Els magistrats també han trobat diversos elements que donen força a reconèixer "la validesa dels pactes previs" entre l'empresa i els pilots.

"Una altra cosa és que en la pràctica, donada la gran quantitat de convenis previs a la reforma, el canvi normatiu perdi força. Però aquesta consideració era cosa del legislador tenir-la en compte a l'hora de dissenyar la norma, i hem de pensar que la va sospesar", sosté la sala.

Amb aquest raonament, la sentència dóna la raó al sindicat i dicta que el conveni caducat continuï vigent i que els treballadors no quedin descoberts dels drets que s'hi establien, ja que en el moment de pactar-lo es va assumir que seria vàlid fins que n'hi hagués un de nou. L'aerolínia Air Nostrum pot recórrer ara al Suprem la sentència.

La sentència arriba quan no fa ni un mes (el 7 de juliol) que centenars de convenis a tot l'Estat van quedar afectats per la ultraactivitat després que es complís un any sencer sense que s'hagués pactat el nou. La situació d'incertesa afectava sectors com el transport per carretera o bé empreses.

stats