Publicitat
Publicitat

L’Autoritat Fiscal veu optimistes els comptes de Mas-Colell

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), l’organisme de nova creació que vetlla perquè es compleixi l’estabilitat pressupostària a l’Estat, considera que els comptes de la Generalitat són “optimistes”. Així es desprèn de l’informe sobre les previsions macroeconòmiques dels pressupostos per al 2015 de les comunitats autònomes, en què avala tots els números tot i considerar “poc provables” els de Madrid i Múrcia.

Per fer-lo, l’Airef s’ha basat en les previsions del PIB i d’ocupació perquè són les úniques homogènies entre elles. L’autoritat retreu a les comunitats la falta d’informació exhaustiva i homogènia sobre previsions macroeconòmiques, tot i que admeten la “connexió dèbil” que existeix entre les dades macro i els pressupostos de les autonomies. Això es deu, en gran part, al fet que el finançament de les comunitats està desconnectat del creixement que tinguin o de la seva taxa d’atur. De fet, fonts de l’Airef consideren que els indicadors de les autonomies només pesen un 10% enfront del 90% dels de l’Estat.

Per què serveix, doncs, aquest informe? Des de l’Airef responen que l’han publicat per “obligació legal”, però que no tindria gaire sentit “dur lluny” el seu aval.

En el cas de Catalunya, considera que tant les previsions del PIB com les d’ocupació tenen “certa inclinació a l’optimisme”. La Generalitat calcula que Catalunya creixerà un 2,2% el 2015, dues dècimes per sobre de la mitjana estatal. I que es crearan un 1,7% de llocs de treball més, de manera que es passi d’una taxa prevista del 20,2% d’atur el 2014 a una del 17,9% l’any vinent. Tot i això, l’Airef no fa un càlcul propi de les previsions, sinó que simplement dóna un marge de desviació.

Més continguts de