ALIMENTACIÓ
Economia 14/07/2016

L’ERO a Panrico va ser legal: llum verda a la fusió amb Bimbo

El Suprem tomba els recursos dels sindicats

Elena Freixa
2 min
El Suprem tomba els recursos de nul·litat dels acomiadaments que havien presentat els sindicats de Panrico.

BarcelonaEls més de 500 acomiadaments que Panrico va fer el 2013 i el 2014 van ser legals, segons va concloure ahir el Tribunal Suprem en una sentència que avala la que ja va emetre l’Audiència Nacional fa dos anys. Llavors el jutge només va impedir més de 176 acomiadaments previstos per al 2015 i el 2016, però va donar llum verda a la resta de la retallada, que va castigar especialment la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda. El Tribunal només va contradir l’Audiència en un punt i va considerar legal l’ajornament de les indemnitzacions als treballadors afectats. La decisió del Suprem va rebre el suport de la majoria dels magistrats de la sala amb un sol vot particular contrari als acomiadaments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió del Suprem aplana el camí a Bimbo per culminar l’absorció de Panrico, una operació que ha rebut l’aprovació de les autoritats de la competència europees però que estava pendent de la decisió judicial per acabar de segellar-se. Bimbo integrarà tot el negoci de brioixeria de Panrico i pagarà 190 milions d’euros al fons de capital risc Oaktree, que va ser l’artífex de la reestructuració del fabricant de Donuts i Donettes fa tres anys.

La sentència d’ahir va tombar l’última via de recurs dels sindicats, que havien demanat la nul·litat de l’ERO. CCOO de Catalunya, un dels impulsors dels recursos judicials, va lamentar la decisió del Suprem perquè la considera “lesiva” per als treballadors i va prometre que treballarà perquè Bimbo presenti un pla d’inversions que garanteixi el futur i l’ocupació de la planta de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda. L’enfrontament entre la direcció de l’empresa i els treballadors va ser especialment dur a Catalunya, on els treballadors de Santa Perpètua van protagonitzar una llarga vaga que va durar més de set mesos per defensar els llocs de treball. No se’n van sortir i la planta va perdre en el procés pràcticament tres quartes parts de la plantilla.

La integració entre Bimbo i Panrico comportarà el naixement d’un fabricant líder en pa de motllo i brioixeria. De fet, per no incórrer en conflictes de competència, Bimbo ha hagut de renunciar al pa de motllo de Panrico i va tancar-ne la venda fa pocs mesos al fabricant de Cuétara, la catalana Adams Food, que abans formava part del grup Nutrexpa.

La nova Bimbo tindrà una forta implantació industrial a Espanya. La companyia, amb Panrico incorporada, sumarà 700 milions d’euros d’ingressos anuals i una plantilla de 4.000 persones. Bimbo té vuit plantes de producció a tot l’Estat, mentre que Panrico en té cinc. A Catalunya, el grup comptarà amb dues instal·lacions: la de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda i la fàbrica històrica de Bimbo a Granollers. Panrico aportarà també marques líders com Donuts i Donettes, que se sumaran a les de brioixeria que ja té Bimbo, com Bony, Ortiz i Martínez.

Bimbo és un grup mexicà que el 2011 va comprar Bimbo Espanya, que llavors era una empresa totalment independent fundada per una branca familiar escindida. El reagrupament del negoci va ser un pas crucial perquè el grup asteca posés un peu al mercat europeu, on vol expandir-se els pròxims anys.

stats