Economia 21/06/2012

L'Ecofin vol que Espanya expliqui les retallades fins al 2014

Laia Forès
1 min
Els ministres dels Vint-i-set demanaran a Luis de Guindos les retallades per als pròxims dos anys.

BRUSSEL·LESEls Vint-i-set continuen pressionant Espanya perquè faci reformes i retallades per reduir el dèficit, una de les dades macroeconòmiques que generen més inquietud als mercats i a Brussel·les. Els ministres d'Economia de la Unió Europea aprovaran demà a Luxemburg les recomanacions -eufemisme per dir exigències- que va fer la Comissió Europea al govern espanyol, entre les quals destaquen la pujada de l'IVA i la necessitat de sanejar les entitats financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'informe, l'Ecofin també farà una petició molt concreta a Espanya: cal que abans de finals de juliol presenti un pla de reformes i retallades per al 2013 i el 2014. És la condició que va posar Brussel·les a canvi de donar un any més a Espanya, fins al 2014, per reduir el seu dèficit públic fins al 3% del producte interior brut (PIB). El govern de Mariano Rajoy haurà de presentar un pla bianual en què dibuixi el full de ruta per complir amb la disciplina fiscal exigida pels socis europeus.

L'executiu espanyol ha aconseguit que es retiri de les recomanacions l'avançament de l'augment de l'edat de jubilació fins als 67 anys. Gràcies a la pressió exercida per Madrid, en l'informe que aprovaran demà els Vint-i-set només es fa una referència innòcua a la necessitat de tenir en compte l'augment de l'esperança de vida a l'hora de fixar l'edat de jubilació.

stats