L'Estat no apujarà la part regulada del rebut de la llum

Les renovables acusen al govern espanyol de provocar unes pèrdues al sector de 1.238 milions

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha dit aquest dijous que el govern espanyol no apujarà en la propera revisió per a l'any 2017 la part regulada de la tarifa elèctrica, el que se'n diu peatges i que suposen un terç del rebut.

"Per aquest proper any la pujada serà del 0% en la part que depèn del govern", ha dit Nadal en una entrevista a TVE. El ministre ha matisat que la resta del rebut depèn del cost de l'energia, que al seu torn depèn de factors com el clima, el preu del petroli i la resta de les matèries primeres.

Però el ministre ha indicat que tampoc pensa modificar els impostos sobre l'electricitat, ja que "són prou alts i no hi ha cap intenció de modificar-los".

Bo social

Respecte al bo social elèctric, que el seu finançament va ser anul·lat per part del Tribunal Suprem perquè l'havien de sufragar només les cinc grans elèctriques, el ministre ha dit que el sistema, tal com està actualment, "és millorable", i ha defensat la idea d'una targeta social per a col·lectius vulnerables que, entre d'altres aspectes, serveixi per la cobertura energètica.

Nadal ha defensat que totes les companyies comercialitzadores d'electricitat participin en el finançament del bo social. "Estem negociant perquè siguin el 100%" de les comercialitzadores les que el paguin, ha indicat.

Renovables

Malgrat que el ministre ha dit que no pensa tocar la part regulada del rebut, la patronal de les renovables APPA ha dit aquest dijous que la política energètica del govern espanyol provocarà al sector unes pèrdues de 1.238 milions d'euros en el període que va del 2014 al 2019.

APPA indica que aquest cost és per les desviacions en les estimacions del preu de l'electricitat en el mercat a partir de les quals es fa la retribució regulada de les tecnologies renovables per part del ministeri d'Energia fan impossible que les instal·lacions entrin en la rendibilitat que preveu la llei.

"Per aquest error de càlcul, les renovables han perdut ja 574 milions entre el 2014 i el 2016, als que s'hi podrien sumar 664 milons més si no es fa una estimació adequada del preu de l'electricitat" per la període 2017-2019, segons APPA.