Economia 26/06/2012

L'Estat central ja frega el seu límit de dèficit anual

El dèficit de l'administració central fins a maig s'ha situat en el 3,41%, fregant el 3,5% que tenia assignat com a objectiu per a tot el 2012

Efe
2 min

MadridL'Estat central va registrar fins a maig un dèficit de 36,364 milions d'euros, l'equivalent al 3,41% del PIB. La xi¡fra suposa que l'administració central ja frega el límit de dèficit del 3,5% que s'havia assignat per complir amb l'objectiu de dèficit nacional del 5,3%, on s'hi inclouria l'administració central, les autonomies i els municipis.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La xifra, a més, suposa un augment respecte a la mateixa xifra de 2011, quan el dèficit dels cinc primers mesos del 2011 va ser del 2,59%. Tot i això, si la comparació es fa en termes homogenis –sense considerar avançaments en l'execució de determinades despeses com els fets a les autonomies o en les devolucions impositives– el dèficit de l'Estat es redueix en 2.146 milions d'euros fins a maig, l'equivalent al 2,38% del PIB davant el 2,56% del 2011.

La secretaria d'Estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás ha considerat que la lectura correcta de la xifra és sense incloure els avançaments fets a les comunitats autònomes o les devolucions d'impostos, cas en que el dèficit hauria caigut en comparació amb l'any passat. Currás considera que "el dèficit de l'Estat ha iniciat el seu descens", que el govern espera veure "accentuar-se" en el que queda d'any per poder complir amb els objectius de dèficit.

El ministeri confia en que les mesures de consolidació fiscal adoptades fins ara però que encara no han tingut efecte, com és una part de la pujada de l'IRPF, la modificació del pagament fraccionat de l'impost de Societats i els efectes de l'amnistia fiscal.

Per tots aquests motius, Currás ha recalcat que en una setmana "clau" per a la Unió Europea, "Espanya confirma una vegada més que complirà amb els objectius pactats amb Europa"

El dèficit acumulat fins maig és el resultat d'unes despeses no financeres de 68.072 milions d'euros davant d'uns ingressos per valor de 31.708 milions d'euros.

Respecte als ingressos, la secretària d'Estat de Pressupostos els considera coherents amb la situació econòmica de gran dificultat que viu el país, sumat al fet que s'estan accelerant les devolucions en pràcticament tots els impostos. Pel que fa a les despeses, Currás ha dit que estan essent "conforme al pressupostat", ja que l'Estat fa un esforç "corresponent a un moment molt difícil".

stats