Publicitat
Publicitat

L’Estat guanya temps i ajorna fins al 2019 la venda de Bankia

El govern espanyol té previst aprovar avui un reial decret per allargar dos anys el termini de privatització de Bankia. Així, l’Estat tindrà fins a finals del 2019 per sortir de l’entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri, de la qual controla el 65% del capital. El període de desinversió de Bankia l’havia fixat el govern espanyol en una llei, ja que no era un compromís contingut en el Memoràndum d’Entesa (MOU) subscrit amb Brussel·les.

La llei espanyola fixava fins ara el 31 de desembre del 2017 com a data límit per privatitzar Bankia. L’objectiu de l’executiu passa per buscar el millor moment per desfer-se de la seva participació i maximitzar el retorn de les ajudes públiques injectades al banc. El grup BFA-Bankia va rebre 22.424 milions d’euros en ajudes públiques, de les quals ha retornat 1.626 milions, un 7,2% del total. El govern espanyol estudia també fusionar Bankia i Banco Mare Nostrum (BMN) -controlat també per l’Estat en un 65%-, si bé el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va anunciar ahir que se subhastarà BMN abans d’estudiar una eventual integració amb Bankia. Si la licitació per BMN és “interessant” per als contribuents, el ministre va garantir que es procedirà a la venda. Però també va indicar que si les ofertes en la subhasta no es consideren adequades es passarà a “estudiar la fusió de Bankia i BMN”, va dir, malgrat les crítiques d’alguns representants de la banca, que el ministre va dir que no comparteix.

El valor de Bankia en borsa voreja els 9.800 milions d’euros. Els títols de l’entitat presidida per Goirigolzarri van pujar un 1% ahir, fins a marcar un preu de 0,850 euros. Amb aquest preu, i tenint en compte els més de 1.600 milions d’ajudes retornades, el govern arribaria just a la meitat dels més de 24.000 milions que va injectar a l’entitat presidida per Goirigolzarri.

Més continguts de