L'Estat alerta de pràctiques especulatives amb els petits estalviadors al sector de les renovables

El ministre d'Energia, Álvaro Nadal, "preocupat" perquè s'està venent la inversió com si fos un producte financer sense alertar dels riscos

La darrera gran subhasta d'energies renovables duta a terme pel govern espanyol està sent objecte d'especulació financera amb petits estalviadors, segons ha alertat aquest dilluns el ministre d'Energia, Álvaro Nadal. "Em preocupa que es torni a fer servir el sector com un producte financer", ha avisat. La darrera macrosubhasta de renovables va ser adjuidacada el 17 de maig i en van sortir guanyadores les grans elèctriques a través dels projectes eòlics. 

Però el mateix resultat de la subhasta ja va ser una gran sorpresa, com ha reconegut aquest dilluns el mateix ministre, i per exemple, la gran adjudicatària va ser Forestalia, una companyia que té la majoria dels projectes encara per desenvolupar. En aquest sentit, algunes associacions del sector ja van alertar del risc de pràctiques especulatives que permetia una subhasta d'aquestes característiques: oberta a totes les tecnologies i destinada a grans inversions, ja que com que hi ha moltes instal·lacions en venda i s'ha de fer la major part de la inversió els fons s'hi llencen per especular. 

Aquest dilluns, Nadal ha assegurat que el govern espanyol va començar-ho a detectar a finals de la setmana passada i que miraran de posar-hi solució, tot i que ha recordat que qui de veritat té les competències per determinar que hi ha publicitat enganyosa són el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). "No és un producte per a petits inversors sinó per a experts en el mercat elèctric", ha reiterat el ministre Nadal, que ha apuntat que s'ha pogut veure com es ven la inversió en forma de producte financer a un termini de 30 anys i amb un retorn del 7,5%, un fet que considera alarmant, ja que realment es tracta de productes industrials que depenen del fet que es dugui a terme el projecte i que tenen altres riscos que s'han d'especificar. 

"Això no és un mercat de renda fixa; és per a gent que conegui com funciona el mercat amb els seus riscos i volatilitats: no crec que sigui adequat per a petits estalviadors", ha apuntat el ministre. 

Cal recordar, a més, que el govern espanyol té previst convocar una nova subhasta de renovables –tan gran com l'anterior– a finals d'aquest mes, tal com va aprovar divendres passat al Consell de Ministres i amb l'objectiu de complir amb l'objectiu fixat per la Comissió Europea d'arribar al 20% de la producció elèctrica a través d'energies renovables l'any 2020. 

Més continguts de