Economia 07/12/2011

L'Estat trasllada a la banca el cost del rescat de la CAM

Els sector financer pagarà a través del Fons de Garantia de Dipòsits els 5.249 milions d'euros del rescat. El FROB finalment no pagarà els 2.800 milions que tenia compromesos

Efe
3 min

MadridEl salvament de la CAM, el major rescat de la història financera espanyola, serà suportat en la seva totalitat pel sector bancari espanyol, que injectarà a l'entitat 5.249 milions d'euros per, després, vendre-la al Banc Sabadell per un euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és el sistema que s'ha ideat per evitar que la reestructuració bancària que s'acosta a Espanya engrandeixi el dèficit del país, que lluita per complir aquest any l'objectiu de dèficit del sis per cent del PIB.

D'aquesta manera, el rescat de la caixa alacantina, que va ser intervinguda a finals de juliol pel Banc d'Espanya, i els gestors de la qual estan sent investigats per les irregularitats comeses, tindrà un cost patrimonial zero per a l'Estat, segons han dit avui fonts del Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB).

De fet, aquest fons –en què participa el Banc d'Espanya i el ministeri d'Economia– tenia compromès emprendre una ampliació de capital de 2.800 milions d'euros, que ja no es realitzarà.

En el seu lloc, el Fons de Garantia de Dipòsits –que compta amb uns 6.500 milions de bancs, caixes i cooperatives de crèdit– realitzarà una ampliació de capital de 5.249 milions d'euros, fet que permetrà sanejar una entitat que fins al setembre acumulava unes pèrdues de 1.731 milions.

Una vegada realitzada l'ampliació de capital, es traspassarà la titularitat de la CAM al Sabadell per un euro.

A canvi, l'entitat catalana assumeix la gestió d'una entitat amb pèrdues futures latents, amb una fuita de dipòsits intensa i una plantilla a dia d'avui desmotivada.

L'entitat catalana, que amb l'augment de la seva grandària passarà a ser considerada sistèmica, haurà d'emprendre a més ampliacions de capital, fet que tindrà un efecte dilutiu.

En qualsevol cas, des del FROB existeix una total confiança en la capacitat del Sabadell per assumir aquest repte, perquè té el coneixement i l'experiència en integracions d'aquest tipus, després d'haver-se fusionat amb l'Urquijo i l'Atlàntic.

En qualsevol cas, el sanejament de la CAM no consumirà recursos de l'Estat, encara que el FROB ha assegurat que assumirà les despeses en cas que tingui problemes per atendre les necessitats de liquiditat de la CAM.

Es referia, en concret, als 7.700 milions que la CAM va demanar prestats en les subhastes de liquiditat del BCE, una línia que podria ser interrompuda, i als 4.600 milions en deute emesos, i els primers venciments dels quals arribaran la primavera que ve.

Des del FROB, això no obstant, existeix una certa tranquil·litat que el Banc de Sabadell no demanarà aquestes cobertures.

Cas contrari és el del Fons de Garantia de Dipòsits, que veurà molt minvats els seus recursos després de l'ampliació de capital, de 6.500 a uns 1.200 milions d'euros.

Això no obstant, no caldrà realitzar una derrama entre els bancs, caixes i cooperatives de crèdit per pagar aquests costos, segons les mateixes fonts.

El FGD rebrà a final de febrer 3.000 milions de les quotes del sector financer corresponents al 2012, suficient per emprendre les pròximes operacions, que seran el sanejament i adjudicació del Banc de València i d'UNNIM, els següents de la llista.

Amb el sistema aplicat a la CAM, el Sabadell comptarà amb la garantia que el Fons de Garantia de Dipòsits li cobrirà en els pròxims deu anys el 80 per cent de les pèrdues que incorri en la seva cartera de crèdits problemàtics, i que ascendeixen a uns 24.000 milions d'euros.

Atès que la CAM compta amb unes provisions de 4.000 milions, l'esquema de protecció s'aplicarà en els 20.000 restants.

Això no obstant, els auditors als quals s'ha encarregat l'estudi d'aquesta cartera creuen que la pèrdua real d'aquesta cartera només ascendirà a 5.500 milions, 1.500 milions una vegada descomptades les provisions.

stats