Economia 27/06/2012

L'Eurogrup es reuneix aquest dimecres per estudiar els rescats d'Espanya i Xipre

Els ministres de Finances de l'euro valoraran les condicions amb què s'atorgaran els diners per recapitalitzar els bancs

Efe
2 min

Brussel·lesEls ministres de Finances de la zona euro estudien aquest dimecres les ajudes per a la banca a Espanya i Xipre en una trobada per videoconferència que arriba la vigília de la decisiva cimera de caps d'estat i de govern que se celebra demà i divendres a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Eurogrup, que començarà la seva discussió a les 13 h, té sobre la taula la sol·licitud oficial presentada per Espanya per accedir al rescat de fins a 100.000 milions d'euros ofert pels seus socis europeus per a la recapitalització de la banca.

Madrid va comunicar formalment la seva petició dilluns passat, cosa que obre la porta que els països de la moneda única aprovin un mandat perquè la Comissió Europea –en col·laboració amb el Banc Central Europeu i l'Autoritat Bancària Europea– negociï amb Espanya les condicions del préstec.

El govern espanyol, que ja ha mantingut contactes informals amb Brussel·les, espera uns termes en la línia dels subscrits per l'eurozona amb altres països, és a dir, amb un termini de devolució llarg (de fins i tot més de 15 anys), un període de gràcia d'entre 5 i 10 anys i un tipus d'interès d'entre el 3 i el 4 per cent.

L'objectiu de l'Eurogrup és que el memoràndum d'entesa amb tots els detalls –incloent-hi condicions per als bancs que es beneficiïn de l'ajuda– estigui llest per a la propera reunió regular, el 9 de juliol.

Abans, la CE haurà d'enviar una missió a Madrid per fer una avaluació pròpia de la situació de la banca espanyola.

Les proves encarregades pel govern espanyol a dues consultores externes van estimar que, en el pitjor escenari econòmic imaginat fins al 2014, la banca del país necessitaria entre 51.000 i 62.000 milions d'euros.

En el cas de Xipre, el govern de Nicòsia va sol·licitar dimarts ajuda financera als seus socis per fer front a la situació del seu sector bancari, molt debilitat per la seva exposició a Grècia.

El govern de Dimitris Christofias va anunciar la petició d'ajuda pocs dies abans de la data límit del 30 de juny que es va imposar per recapitalitzar amb 1.800 milions d'euros el segon banc del país, el Laiki Popular Bank.

Segons l'agència de qualificació Fitch, a més d'aquesta quantitat Xipre necessitarà fins a 4.000 milions per a la resta del sector bancari

Nicòsia espera una assistència financera només per al seu sector bancari, sense condicionalitat macroeconòmica, com l'acordada per l'Eurogrup amb Espanya, ja que tem els efectes de l'economia d'un dur pla d'ajust com els aplicats a Grècia, Portugal o Irlanda.

Xipre, cinquè país de l'euro que es veu obligat a demanar ajuda europea, ocuparà a partir de l'1 de juliol la presidència de torn de la Unió.

stats