Economia 24/01/2012

La Comissió Europea insisteix: "És molt important que Espanya compleixi els objectius de dèficit"

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha aplaudit que Rajoy ja hagi aprovat "importantíssimes mesures per corregir la desviació" del dèficit. Tot i això, assegura que és "molt important que Espanya s'adapti als objectius i asseguri que els complirà"

Efe
4 min

Brussel·lesEl comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha afirmat avui dimarts que és "molt important" que Espanya compleixi els objectius de dèficit per al 2012 i 2013, i alhora avançar amb la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És essencial que el govern espanyol, amb el suport del Parlament i la seva àmplia majoria, restauri la confiança en la sostenibilitat de les finances públiques", diu Rehn.

El comissari ha destacat que govern de Mariano Rajoy ja ha començat a treballar en aquest objectiu, atès que ha aprovat "importantíssimes mesures per corregir la desviació" del dèficit, però ha considerat que és "molt important que Espanya s'adapti als objectius i asseguri que els complirà". És a dir, que el dèficit baixi al 4,4% aquest any i al 3% el 2013.

Segons l'opinió de Rehn, Espanya ha pres a temps mesures per resoldre el desviament del 2% de l'objectiu de dèficit -del 6% al 8% del PIB- tot i que les mesures d'ajust encara no han pogut eliminar del tot el forat, ja que equivalen a l'1,5% del PIB.

Europa espera concreció

"Espero de les autoritats espanyoles que concretin les mesures anunciades recentment per restaurar la sostenibilitat fiscal, avançar ràpidament en la preparació del pressupost per al 2012 i avançar la reforma laboral per tal de lluitar contra la taxa de desocupació inacceptablement alt, especialment el juvenil.

El comissari ha qualificat el que viu Espanya i l'eurozona com una "crisi de confiança relacionada amb el deute sobirà i les fragilitats del sector bancari i, per això, és essencial que es restauri la confiança i es mantingui una determinació constant" per implementar les mesures i reformes necessàries.

El titular espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro ha dit que Brussel·les hauria de marcar un nou objectiu de dèficit per a Espanya el 2012 que tingui en compte el previsible escenari de recessió.

Guindos creu que complirà amb el dèficit

Guindos ha assegurat a Brussel·les que "ara mateix" el Govern no contempla retardar el compliment de l'objectiu de dèficit per al 2012.

"Això no està en aquests moments a l'agenda", ha indicat Guindos en arribar a l'Eurogrup, on ha reiterat que "el compromís del govern espanyol és un compromís amb l'austeritat, sens dubte molt superior al de l'executiu anterior".

Hores abans, en el seu primer Eurogrup, el ministre ha saludat al seu homòleg holandès, Kees de Jager, el primer ministre italià, Mario Monti, i el ministre grec de Finances, Evangelos Venizelos.

Aquest últim li ha donat la benvinguda amb un amable "Com està vostè senyor De Guindos?", Moment que ha aprofitat per donar-li al seu col·lega espanyol seus "millors desitjos per al seu nou treball". El ministre espanyol li ha respost: "No serà fàcil".

Grècia, difícil fer front al deute

Els ministres de Finances de la zona euro han rebutjat aquest dimarts els termes de l'oferta de canvi de bons presentats pels creditors privats al govern grec per a la condonació del 50% del seu deute, i han demanat que acceptin un cupó per sota del 4% i forgin un consens en els pròxims dies.

"Els ministres han demanat a Grècia que continuï negociant per aconseguir un nivell d'interès clarament inferior", ha declarat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Juncker ha aclarit que el cupó o interès s'ha de situar per sota del 3,5% fins al 2020, per sota del 4% que esperaven aconseguir els creditors, per tal de poder reduir el deute del 160% del PIB al 120% el 2020.

Tot i això, ha assegurat que s'ha produït una "major convergència" en les negociacions entre el govern grec i l'Institut Internacional de Finances (IIF), que representa la banca internacional privada, que té la majoria del deute grec (206.000 milions).

"Demanem a l'Executiu hel·lè que aconsegueixi un consens en els pròxims dies", ha destacat, i ha recalcat que aquest acord s'ha de basar en els termes i condicions fixats el passat 26 d'octubre sobre la participació privada en el rescat grec en el marc del segon rescat, que ascendirà a 130.000 milions d'euros i estableix una participació voluntària de la banca per aconseguir una condonació del 50% del deute (100.000 milions d'euros).

Juncker ha reiterat, d'altra banda, que el lloc de Grècia està a l'eurozona, i va assegurar que no hi ha divergències sobre això entre els socis europeus.

Ha dit que el programa grec "està descarrilat" i que Atenes ha de prendre "mesures prèvies abans que es pugui albirar un nou programa" d'ajuda financera.

"Les autoritats gregues han de prendre mesures en el període esdevenidor", ha recalcat, coincidint amb el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, que ha subratllat que Atenes ha "accelerar les reformes estructurals abans de prendre passos per enfortir el creixement" econòmic.

Ha explicat que la troica -la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu (BCE)- defineix ara les accions que ha d'impulsar el Govern de Lukas Papademos i també finalitzarà un altre anàlisi sobre la sostenibilitat del deute.

Segons diversos mitjans, Grècia pretén presentar una oferta formal dels termes del canvi de bons el 13 de febrer, a temps, espera, per rebre una nova injecció d'ajuda i fer front el 20 de març a un venciment de deute de 14.500 milions de euros.

Rehn havia descartat anteriorment un augment del rescat: "Tenim una decisió molt sòlida d'octubre i estem treballant sobre aquesta base". El ministre grec de Finances, Evangelos Venizelos, assegurar que s'acabaran "a temps" les negociacions. "El nostre objectiu és un deute sostenible, preferiblement de forma voluntària, però mai hem dit que això fos una condició absoluta", afegeix.

Els ministres han finalitzat, a més, el Tractat que regularà el Mecanisme Europeu d'Estabilitat Financera (MEDEA) i han analitzat la pèrdua de la triple A del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF).

L'eurogrup ha analitzat, a més, la situació a Itàlia i a Espanya, país aquest últim al qual Rehn ha deixat clar que haurà de complir els objectius de dèficit del 4,4% per al 2012 i del 3% el 2013, de manera que no retardarà o revisarà les metes, mentre que el ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha reiterat el compromís amb l'austeritat del Govern de Mariano Rajoy.

stats