PERSPECTIVES DE CREIXEMENT
Economia 07/07/2012

L'FMI alerta d'una frenada en l'economia mundial

L'FMI rebaixarà les perspectives de creixement de l'economia mundial, segons la directora gerent de l'organisme, Christine Lagarde, que va dir ahir que ni tan sols Àsia és immune al contagi europeu.

Dani Sánchez Ugart
2 min
L'FMI alerta d'una frenada  en l'economia mundial

BARCELONA.Ni tan sols l'empenta dels països emergents serà capaç d'evitar una correcció a la baixa de les perspectives econòmiques del Fons Monetari Internacional (FMI) per al 2012. Segons va dir ahir la directora gerent de l'organisme, Christine Lagarde, el pròxim informe -que han de fer públic el dia 16 de juliol- rebaixarà les previsions que van fer a l'abril, i que indicaven un creixement del 3,5% al tancament de l'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Durant els últims mesos, la perspectiva, per desgràcia, s'ha tornat més preocupant", va afirmar ahir Lagarde durant un acte a Tòquio, on a l'octubre se celebrarà una reunió entre el Banc Mundial i l'FMI. I aquest enfosquiment no se centra només en la zona euro i els països avançats, principal focus de la tensió econòmica. Les economies emergents, va advertir l'exministra francesa, estan frenant el seu creixement: "Aquesta crisi no reconeix fronteres".

La situació a Europa està contagiant les economies que fins ara presentaven dades de creixement importants, com els països asiàtics, responsables de la meitat del creixement de l'economia mundial en els últims anys. "És una crisi global. En un món interconnectat com en el que vivim, no ens podem permetre mirar només què passa dintre de les nostres fronteres nacionals", va remarcar Lagarde, abans de fer una crida a una coordinació més gran entre les polítiques econòmiques mundials. En concret, va considerar que cal una solució per a l'enorme endeutament dels països avançats, "reparar" el sistema financer i emprendre accions que reverteixin en un creixement "fort, sostenible i inclusiu".

En aquest sentit, la responsable de l'FMI va valorar positivament la cimera de líders europeus del 28 i 29 de juny -en què es van acordar reformes en els fons de rescat i un full de ruta cap a la unió bancària-, perquè, va considerar, avança "en la direcció correcta" per redreçar "la crisi immediata", però va assenyalar que cal que el pas següent sigui "una unió fiscal", informa Efe.

"El senyal" del BCE

La directora gerent de l'FMI es va referir també a la decisió que va prendre dijous el Banc Central Europeu (BCE) de retallar els tipus d'interès de la zona euro fins al mínim històric del 0,75%. Per Lagarde, això hauria de ser un "senyal" per a tota la regió. A més, Lagarde va destacar com a positiu que es rebaixés també l'interès per als dipòsits dels bancs al BCE al 0%, perquè contribueix a "estimular el mercat interbancari, que no és tan actiu com hauria de ser".

stats