Economia 09/10/2012

L'FMI creu que l'economia caurà el triple del que preveu el govern espanyol

L'organisme calcula que el 2013 la recessió serà de l'1,3%, davant el 0,5% que preveu l'executiu. L'atur superarà el 25%. Només el PIB de Grècia caurà més que el d'Espanya

Agències
3 min
La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, amb Luis de Guindos aquest dilluns a la reunió de l'Eurogrup / NICOLAS BOUVY / EFE

Washington / TòquioEl Fons Monetari Internacional (FMI) veu més malament l'evolució de l'economia mundial i preveu un empitjorament de l'economia espanyola el 2013, amb una recessió de l'1,5 el 2012 i de l'1,3 el 2013. L'organisme rebat així les previsions del govern espanyol, que va pronosticar una contracció del 0,5 l'any que ve, i alerta que Espanya no complirà els objectius de dèficit. L'FMI també ha revisat a la baixa el creixement mundial, que serà del 3,3% aquest any, i creu que el comerç mundial es deprimeix, perjudicant els mercats emergents. L'abril passat, l'FMI preveia un 2012 que es tancaria a Espanya amb una recessió econòmica de l'1,7%, i el nou informe assenyala que aquest any serà de l'1,5%, però el pitjor canvi és el del 2013, quan creu que la taxa de creixement serà de -1,3 quan havia previst -1,2.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'FMI diu que la situació s'ha debilitat arreu i el creixement és massa baix per canviar substancialment la situació d'atur, també en les economies emergents. Les previsions de l'abril passat s'han revisat a la baixa, i el creixement previst per al 2013 baixa del 2,0% a l'1,5% per a les economies avançades, i de 6,00% a 5,6% per a les economies de mercats emergents.

En la reunió anual de l'organisme amb el Banc Mundial a Tòquio, s'ha avisat que les previsions són dolentes arreu i l'FMi assegura que podrien millorar si s'aclareixen les incerteses de la zona euro i el precipici fiscal als Estats Units.

Espanya no complirà els objectius de dèficit per al 2012 i 2013, segons l'FMI

Espanya no complirà els seus objectius de dèficit el 2012 i el 2013 i el seu deute saltarà a més del 90% del PIB el proper any per la recapitalització del seu sector bancari. Aquest és el pronòstic del Fons Monetari Internacional (FMI), que l'informe 'Fiscal Monitor' ha previst que el dèficit públic espanyol arribarà al 7% del PIB el 2012 i al 5,7% el 2013. Els objectius acordats per l'estat espanyol amb la UE eren d'un 6,3% del PIB enguany i d'un 4,5% l'any vinent. Fins al 2017 no s'assolirà l'objectiu del 3% de dèficit. Espanya ha substituït Grècia, Portugal i Irlanda com l'epicentre de la crisi del deute de l'Eurozona després que incomplís els objectius pressupostaris per un ampli marge el 2011.

Atur pels núvols

L'FMI adverteix també al seu informe sobre l'elevada taxa d'atur per a Espanya, que calcula que arribarà al 24,9% aquest any i al 25,1% el que ve. "A Europa, més d'una de cada deu persones estarà aturada al llarg del 2013. A Grècia i Espanya, la proporció és d'un de cada quatre treballadors. Gairebé la meitat dels joves estan sense feina a la perifèria de la zona euro", afirma l'informe.

El govern espanyol s'ha compromès a controlar les finances públiques, però la despesa excessiva de les regions i la recapitalització d'un sector bancari llastrat per deutes incobrables d'una bombolla immobiliària que va durar deu anys estan fent que la tasca sigui difícil d'aconseguir en un curt termini.

Madrid va afirmar la setmana passada que el dèficit públic seria d'un 7,4% el 2012, però que aquesta xifra inclouria elements extraordinaris per la recapitalització bancària, la qual la Comissió Europea (CE) ha acordat no tenir en compte quan avaluï els esforços d'Espanya. La CE publicarà les previsions econòmiques actualitzades el proper 7 de novembre.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va reiterar el dilluns que Espanya complirà els objectius i va dir que no hi havia necessitat de mesures addicionals tot i que la contracció econòmica és cada cop més gran. El govern ha basat el seu pla pressupostari per al proper any en una recessió del 0,5%, mentre que l'FMI preveu una contracció de l'1,3% de cara al 2013.

stats