Andorra diu que no pot destituir directius de BPA perquè l'informe dels EUA és "imprecís"

La directora de l'INAF assegura que no sap per què els EUA han fet l'anunci ara si la investigació ja estava oberta des de fa temps i no s'ha tancat

L'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) ha deixat clar que no es pot destituir cap directiu de Banca Privada d'Andorra (BPA), perquè l'informe emès pel Departament de Delictes Financers i Control del Tresor (FinCEN) dels Estats Units no detalla el nom dels responsables dels presumptes implicats en pràctiques de blanqueig de diners procedents del crim organitzat. Així ho ha assegurat la directora general del supervisor de la banca andorrana, Maria Cosan, que ha ofert una roda de premsa aquest dimecres al migdia. Cosan ha assegurat que l'informe és "imprecís", ja que assegura que hi ha implicats tres alts directius, però sense detallar-ne els noms. És per això que, fins que la investigació oberta no esclareixi res més, no es podrà prendre cap decisió. Cosan també ha volgut deixar clar que l'entitat segueix operant amb tota normalitat, i que l'únic pas que ha fet l'INAF ha estat intervenir-la per esclarir els fets denunciats pels Estats Units, però que de moment no hi ha cap limitació en la seva operativa.

La directora de l'INAF, a més, ha apuntat que no sap per què els EUA han fet l'anunci ara, si la investigació ja estava oberta des de fa temps i no hi ha hagut cap detonant que ho hagi pogut precipitar. Ha recordat que els tres casos als quals fa referència l'informe ja estan judicialitzats, i que si s'ha hagut d'intervenir és per l'avís dels EUA, però no perquè hi hagi més proves. De fet, la investigació oberta a Andorra la du a terme la UIFAN, però de moment no està tancada.

D'altra banda, Cosan ha volgut remarcar que aquest fet no afecta la solvència ni la credibilitat de la resta d'entitats financeres del país, i que la imatge d'Andorra no s'hauria de veure perjudicada per la intervenció de BPA. Pel que fa a l'afectació de l'anunci de la intervenció, Cosan ha reconegut que existeix un interès per part dels clients de BPA que han anat a preguntar a l'entitat, però que fora d'això no hi ha hagut cap altra actuació "estranya".