L'IPC baixa tres dècimes a Catalunya al mes d'abril i se situa en l'1,2%

A Espanya la taxa d'inflació perd una dècima, fins a l'1,1%

La inflació es va moderar al mes d'abril i els preus van créixer a Catalunya un 0,7% respecte al mes anterior, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquesta evolució, l'IPC anual a Catalunya va baixar tres dècimes respecte del març i ara se situa en l'1,2%.

En el conjunt de l'Estat també es va moderar el creixement dels preus, que van créixer un 0,8% respecte al mes de març, amb la qual cosa l'IPC anual se situa en l'1,1,%, una dècima menys que el mes anterior.

A Catalunya el sector que va impulsar més els preus al mes d'abril van ser el del vestit i calçat, amb un increment del 10,3% respecte al mes anterior, malgrat que fins ara aquest any els preus d'aquesta categoria encara registren un descens del 5,1% a causa dels forts descensos dels mesos anteriors.

Les comunicacions van augmentar un 1,2% respecte del mes de març i acumulen un augment del 3,1% fins ara aquest any, mentre que el transport va augmentar un 1,1% respecte al mes anterior i acumula un 1,3%.

A l'altre plat de la balança, els sectors menys inflacionistes van ser l'oci i la cultura, amb un descens d'un 1,5% respecte del mes de març, cosa que manté l'acumulat de l'any en aquest sector en una taxa negativa d'un 1,1%, i l'habitatge, que va tenir un descens del 0,2% respecte del mes de març i acumula un 1,6% negatiu fins ara aquest any, pel menor cost aquest any dels subministraments energètics.

Impacte de la Setmana Santa

En el conjunt de l'Estat l'IPC va augmentar un 0,8% a l'abril i situa la taxa anual en el 1,1%, una dècima menys que al març, bàsicament per l'abaratiment dels preus del gas i pel menor cost dels paquets turístics i serveis d'allotjament.

En aquest sentit, en l'IPC del mes d'abril d'enguany influeix que l'any passat els paquets turístics i allotjaments van pujar per l'efecte de la Setmana Santa, que el 2017 va ser a l'abril, mentre que aquest any va ser al març.

La inflació subjacent, que no inclou el cost dels aliments no elaborats ni dels productes energètics, va baixar quatre dècimes a l'abril, fins al 0,8%, amb la qual cosa se situa tres dècimes per sota de l'IPC general.