La inflació baixa set dècimes al maig

La davallada dels carburants i els paquets turístics fan baixar la mitjana dels preus fins a l'1,9%

Els preus van baixar set dècimes al maig i van situar la inflació a l '1,9% al conjunt d'Espanya, segons ha publicat aquest matí l'indicador avançat de l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE.

El motiu d'aquesta baixada és bàsicament el comportament dels preus dels carburants, el gasoil i la gasolina, respecte de la pujada que van experimentar el mateix període de l'any passat. També hi ha influït la baixada del preu dels paquets turístics.

El preu de la gasolina ha baixat durant bona part del mes de maig, encara que l'última setmana va registrar un increment del 0,3%, semblant a l'experimentat pel gasoil, segons dades del 'Butlletí Petrolier de la Unió Europea'. En concret, d'acord amb aquestes mateixes xifres, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat en 1,21 euros, un 2,1% per sota dels nivells del gener, mentre que el preu del litre de gasoil, utilitzat per més del 70% del parc automobilístic, ronda l'1,082 euros i costa un 4% menys que al gener.

L'IPC interanual va arrencar l'any en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. A l'abril va tornar a augmentar, fins al 2,6%, i ara al maig ha caigut fins a l'1,9%, de manera que el cistell d'anar a comprar és avui un 1,9% més car que fa un any. La del maig és la novena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

Les dades encara s'han de confirmar (a mitjans del mes que ve). La dada catalana tampoc es coneixerà fins d'aquí a uns dies. A l'abril, l'IPC català es va situar al 2,8%. El banc central europeu, que és l’organisme que vetlla per l’estabilitat de la inflació, determina que el nivell òptim dels preus s’hauria de situar al voltant del 2%.