L'IPC interanual baixa dues dècimes al mes de maig per l'abaratiment dels aliments

Respecte al mes d'abril els preus no es mouen

L'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir sense canvis al maig respecte al mes d'abril, però va reduir dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,2%, a causa de l'abaratiment d'aliments i begudes no alcohòliques. Així, l'IPC interanual encadena dos mesos en positiu després de la taxa negativa del 0,1% que va registrar el mes de març passat, segons l'indicador avançat sobre l'evolució dels preus a Espanya publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb la dada del cinquè mes de l'any, ja en són nou els mesos en els quals l'IPC interanual es mou en taxes molt baixes, d'unes dècimes. L'últim mes en el qual els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser el d'agost, quan l'IPC es va situar en l'1,5%. A partir d'aquí, en part per 'l'efecte esglaó' de la pujada de l'IVA aplicada el 2012, l'IPC va donar un important baixada.

Estadística ha atribuït la retallada interanual de l'IPC el maig al descens dels preus en els aliments i begudes no alcohòliques, davant de la pujada que van experimentar en el mateix mes del 2013. En qualsevol cas, caldrà esperar a la dada definitiva d'inflació, que l'INE publicarà el 13 de juny, perquè les xifres avançades avui són només orientatives.

En taxa mensual (maig sobre abril), els preus es van mantenir sense canvis, davant de l'increment del 0,2% que van experimentar el maig de 2013 o el descens del 0,1% del mateix mes del 2012. Per la seva banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es va situar el maig al 0,2%, una dècima per sota de la taxa anual registrada l'abril (0,3%). En taxa mensual, l'IPCH no va experimentar variacions al maig.