Economia 12/09/2013

L'IPC cau quatre dècimes, fins l'1,7%, a l'agost a Catalunya

La inflació es manté moderada per la baixada dels preus dels carburants, segons l'INE

Acn
2 min

BarcelonaL'índex de preus de consum (IPC) ha caigut a l'1,7% a l'agost, quatre dècimes menys que al mes anterior, segons ha publicat aquest dijous l'institut d'estadística espanyol (INE). A nivell de l'Estat, la inflació ha baixat fins a l'1,5% a l'agost, tres dècimes menys que al juliol, segons l'INE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup amb més influència en la baixada de preus ha estat el del transport, amb una taxa del -0,4%, gairebé dos punts per sota de la del mes passat.

Aquesta disminució és conseqüència del fet que els preus dels carburants i lubricants han augmentat menys aquest agost que el mateix mes del 2012. També han baixat cinc dècimes els preus de l'apartat 'altres serveis' de l'IPC.

Per contra, els preus de l'apartat 'habitatge' presenten una variació anual del -0,3%, quatre dècimes per sobre del mes anterior, a causa de l'increment dels preus de l'electricitat. A part d'aquesta pujada, es manté estable el preu del gasoil per a calefacció enfront a l'augment registrat l'agost de l'any passat.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent −l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics− disminueix una dècima, fins a l'1,6%, i se situa una dècima per sobre de l'IPC general, segons ha publicat l'INE.

La taxa anual de l'IPC disminueix en totes les comunitats. Els descensos més grans s'han produït a Cantàbria (2,0%) i a la Comunitat Foral de Navarra (1,2%), amb baixades de sis dècimes. Per la seva banda, la Rioja presenta el menor descens en la seva taxa anual, d'una dècima, fins l'1,5%.

A l'agost, la taxa de variació mensual de l'IPC general és del 0,3%. L'habitatge ha registrat una variació del 0,8% com a conseqüència de l'augment dels preus de l'electricitat. L'apartat 'oci i cultura' registra una taxa de l'1,1% que s'explica per la pujada dels preus del viatge organitzat, habitual en aquesta època de l'any.

Els aliments i begudes no alcohòliques han registrat una variació del 0,4%. En aquest comportament destaquen les pujades dels preus de les fruites fresques i, en menor mesura, les carns. Així mateix, cal ressenyar la baixada dels preus dels llegums i les hortalisses fresques.

stats