Jornada negra per a la borsa, els productors de petroli i Rússia

L'Íbex-35 viu una nova patacada i la seva cotització retrocedeix a nivells del 2013

L'Íbex-35 ha tancat aquest divendres amb una caiguda del 2,78%, que ha deixat absolutament tots els valors en vermell. Concretament, l'índex borsari espanyol ha perdut els 8.600 punts i s'ha situat a nivells del mes de setembre de 2013, seguint la tendència que ja es dibuixava ahir. Aquest descens, provocat després que el preu del petroli baixés fins als  30 dòlars, posa punt final a una setmana en què el selectiu espanyol ha perdut més d'un 4% del seu valor. En termes anuals, la caiguda és d'un 10,2%.

Al final de la sessió, l'empresa que ha liderat les caigudes ha estat OHL, amb un descens del 8,4%, seguida d' Arcelormittal amb un 7,4% i Sacyr amb un 6,3%. L'inici negatiu a Wall Street, que quan ha obert perdia un 2,2%, ha agreujat les pèrdues als diferents indicadors borsaris europeus: París, Milà i Frankfurt han tancat amb caigudes de l'entorn del 3%, mentre que Londres ha perdut un 2% del seu valor.

El Kremlin anuncia retallades

El govern rus ha anunciat aquest mateix divendres que tots els ministeris i estructures estatals hauran d’introduir retallades de despesa i acomiadaments de treballadors públics per fer front a la crisi econòmica. “Els he encarregat que preparin propostes de retallades de despesa i reducció de l’aparell estatal”, ha manifestat el primer ministre rus, Dimitri Medvédev.

Les retallades afectaran tant a l’administració presidencial com a la fiscalia, el Comitè d’Instrucció i a les agències federals, segons va anunciar el Kremlin. Un dels motius de l’augment de funcionaris en els últims dos anys va ser la incorporació a la Federació Russa de la península de Crimea (que va desencadenar una guerra que ha agreujat la crisi econòmica russa).

El cap de l’executiu rus ha afegit que caldrà renunciar a “alguns projectes” o bé “ajornar-los” de cara al futur. Entre d’altres mesures per afrontar la crisi, Medvédev ha proposat augmentar els ingressos a través de la privatització d’empreses públiques i ha insistit en la importància de reduir la dependència de l’economia russa de les exportacions d’hidrocarburs. “Com demostra l’experiència mundial, com més gran sigui la independència del pressupost [dels ingressos] més efectives seran les mesures anticrisi”, ha fet el primer ministre.