RECAPITALITZACIÓ BANCÀRIA
Economia 09/06/2012

L'OCDE creu que Espanya podrà sanejar la banca sense ajudes

D.s.u.
2 min
El secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, en un acte a Jerusalem.

BARCELONA.El secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), Ángel Gurría, va dir ahir en una entrevista a l'agència Efe que Espanya podrà assumir la recapitalització del sector financer de l'Estat sense ajuda. "Queda dins de les capacitats d'Espanya, dins dels seus números", va estimar. Gurría defensa que el deute espanyol, per sota de la mitjana de la Unió Europea i dels països de l'OCDE, fa que la xifra que calcula el Fons Monetari Internacional per sanejar la banca -90.000 milions d'euros, dels quals les mateixes entitats podrien assumir uns 50.000- sigui assumible per a les finances de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, Gurría va destacar que es podria demanar ajuda als mecanismes europeus i que això no seria "un cataclisme". A més, segons ell, els diners que l'Estat faci servir per a les recapitalitzacions podran retornar "amb beneficis" si es venen les participacions obtingudes quan la situació econòmica sigui més favorable, un discurs semblant al que manté el govern espanyol. Tot i així no va establir terminis concrets.

El secretari general de l'OCDE va urgir el govern a fer la recapitalització: "Fem-ho tan aviat com sigui possible, perquè el temps no és neutral". Gurría va considerar que els mercats estan "vinculant la vulnerabilitat del deute sobirà espanyol a la solució de la recapitalització bancària" i que "els inversors demanen certesa". Per això va reclamar que "es doni el senyal" que els mercats esperen. "El problema l'hem de resoldre de tota manera", va dir, i "no ens estalviarem ni un cèntim" si ens esperem.

"Espanya ha fet els deures", va assegurar Gurría, per això, si envia els senyals adequats "canviaria la psicologia del mercat" i es "desinflaria la pressió sobre els bons sobirans". El secretari general de l'OCDE va atacar les agències de qualificació del deute perquè, segons ell, "fan el forat cada cop més profund". "Són especialistes a cavar i cavar" i ara "estan actuant com sempre ho fan".

stats