Economia 22/05/2012

L'OCDE diu que Espanya ha de tancar ja els bancs que no són viables

L'organització pronostica que Espanya seguirà en recessió el 2013 amb una caiguda del 0,8% del PIB

Efe
3 min

ParísEspanya ha de reconèixer ràpidament les pèrdues del seu sistema bancari, recapitalitzar les entitats que siguin viables i tancar les que no, segons l'OCDE, que estima que les sumes que falten per aflorar no haurien qüestionar la solvència de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No hi ha d'haver motius perquè les pèrdues encara per reconèixer posin en qüestió la solvència" de l'Estat, ha assenyalat Andrés Fuentes, l'economista de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) encarregat del capítol sobre Espanya en l'informe de Perspectives divulgat avui.

Fuentes, en declaracions a periodistes espanyols, ha posat l'accent en que "l'important és reconèixer les pèrdues ràpidament", "recapitalitzar els bancs que són viables i tancar els que no ho siguin, i això amb rapidesa".

Ha dit no tenir resposta a la polèmica sobre si caldrà una ajuda europea per al salvament del sistema financer espanyol, però en qualsevol cas ha constatat que "s'ha progressat molt en el reconeixement de pèrdues".

L'OCDE ha revisat dràsticament a la baixa les seves previsions econòmiques sobre Espanya i creu que l'economia de l'Estat estarà en recessió tant aquest any, amb una caiguda de l'1,6%, com el 2013, amb un nou descens del 0,8%, en contra els càlculs del govern espanyol.

L'organisme es mostra menys pessimista que la Comissió Europea la setmana passada sobre el compliment dels objectius de dèficit de l'executiu espanyol, encara que tampoc s'espera que es pugui baixar al 3% del PIB l'any que ve.

L'organització, que no incorpora al seu estudi l'última revisió a l'alça del dèficit fins al 8,9% per al 2011 feta divendres passat pel govern i pren com a base de les seves projeccions el 8,5% previst amb anterioritat, ha indicat que aquest any disminuirà al 5,4%, només una dècima més del que espera aconseguir el Govern de Mariano Rajoy, però lluny del 6,4% que tem Brussel·les.

Per al 2013, el conegut com el "Club dels països desenvolupats" ha precisat que no s'han especificat plenament les mesures que prendran les diferents administracions per continuar en aquesta via, però assumeix que el saldo negatiu dels comptes públics podria quedar-se en el 3,3% del PIB, xifra molt menys desfavorable que el 6,3% vaticinat per la Comissió Europea.

L'OCDE ha insistit que "per reforçar la credibilitat, hauria d'introduir un pla de mitjà termini amb mesures permanents de reducció del dèficit, inclosa una pujada de l'IVA, una major fiscalitat mediambiental", així com dispositius de supervisió dels comptes de les comunitats autònomes.

Quant a les projeccions d'evolució del PIB, les d'aquest últim informe suposen una correcció severa de les que va presentar el novembre passat, que donaven per descomptat un creixement del 0,3% el 2012 i de l'1,3% el 2013.

En aquest informe semestral, encara que les previsions es mantenen properes a les del govern espanyol per a aquest any (quan compta amb un retrocés del 1,7%), divergeixen substancialment pel que fa a les les del pròxim exercici.

Si l'executiu de Rajoy confia en una lleugera recuperació del 0,2% el 2013, l'OCDE no ho veu així i posa l'accent en l'efecte recessiu que tindrà sobre l'activitat l'increment de la taxa d'atur: del 21,6% de mitjana el 2011 al 24,5% aquest any i fins el 25,3% el 2013.

Estima la pèrdua del PIB en el 0,8% l'any vinent, una xifra encara més voluminosa que la recessió del 0,3% que havia anunciat Brussel·les.

És més, els autors de l'informe van advertir que un major increment de la prima de risc del deute públic espanyol podria encarir els costos de finançament del sector privat i agreujar la recessió.

La principal font d'esperança és el saldo exterior, gràcies a l'expansió del comerç mundial i als avenços en competitivitat de l'economia espanyola, que haurien de permetre un increment de les exportacions del 3,7% el 2012 i de l'1,6% el 2013, mentre les importacions paral·lelament experimentaran una baixada del 9,2% aquest any abans de recuperar un 0,8% el pròxim.

stats