Publicitat
Publicitat

L'activitat empresarial de la zona euro es desaccelera a mínims dels últims 16 mesos

França centra les principals preocupacions per la poca activitat

L'activitat del sector privat de la zona euro ha experimentat al novembre el seu menor ritme d'expansió en els últims 16 mesos, segons reflecteix l'indicador compost PMI, que s'ha situat en 51,1 punts en comparació amb els 52,1 del mes anterior. La dada definitiva de l'indicador és inferior en tres dècimes a l'estimació de 51,4 punts publicada a mitjans de novembre i indica, malgrat l'empitjorament, que l'activitat en el sector privat de l'eurozona es va expandir per dissetè mes consecutiu.

La desacceleració del creixement de l'activitat s'explica per l'empitjorament de la situació en el sector serveis (l'índex PMI ha baixat a 51,1 punts des 52,3, el nivell més baix de l'any), mentre que les manufactures van retrocedir a 50,1 punt, enfront dels 50,6 d'octubre.

"La desacceleració reflecteix la tendència de debilitament de les noves comandes rebudes, que es van contraure per primera vegada des de juliol de l'any passat. La creació d'ocupació també es va mantenir gairebé estancada", explica l'economista en cap de Markit, Chris Williamson

Williamson ha destacat que França segueix sent el motiu principal de preocupació, ja que ha patit una contínua disminució de l'activitat, però ha afegit que el creixement també s'ha reduït fins a la seva mínima en un any i mig a Alemanya. Per contra, Itàlia va ser l'únic país on el ritme de creixement va millorar, augmentant les esperances que pugui sortir de la recessió en el quart trimestre, tot i que el ritme d'expansió seguir sent "decebedor i modest i propens a nous contratemps". En el cas d'Espanya, es va registrar un nou creixement, mostrant el ritme més fort d'expansió de les quatre principals economies de la zona euro, però ha matisat que la reactivació "va perdre impuls, llançant una nova incertesa sobre les perspectives".

Més continguts de