Economia 23/05/2012

Lagarde pressiona Grècia perquè retalli més i assegura que l'FMI està "preparat per a tots els escenaris"

La directora gerent del Fons Monetari Internacional no descarta la sortida de Grècia de l'euro tot i que apunta que els estats de la Unió estarien disposats a ajudar més per evitar-ho

Efe
2 min

LondresLa directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha dit aquest dimecres que Grècia ha de "fer més" per superar la crisi del deute i ha d'acceptar que hi ha un "preu" que s'ha de pagar per ser membre de l'eurozona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En unes declaracions a Radio 4 de la cadena britànica BBC, Lagarde ha tornat a pressionar Grècia, on les mesures d'austeritat imposades per l'FMI i la Unió Europea (UE) no són populars i el pròxim 17 de juny va de nou a les urnes.

"La població grega ha fet un esforç enorme, però ha de fer més. Cal fer més reformes estructurals, cal més recaptació fiscal, i això té un preu", ha dit.

Davant la perspectiva que Grècia es vegi obligada a sortir de l'euro per l'aprofundiment de la crisi, la directora gerent ha admès que l'FMI no és partidari d'aquesta possibilitat, però ha dit que està "preparat per a totes les situacions possibles".

Lagarde ha suggerit que el cost que suposaria per a l'eurozona la sortida de Grècia de l'euro seria tan alt que altres membres de la UE estarien disposats a pagar més per ajudar aquest país a romandre en la moneda única europea.

"Podria ser que els membres de l'eurozona estiguin preparats per donar més financerament a Grècia i la seva població i, potser, durant més temps, perquè romangui en l'eurozona".

Segons Lagarde, "algú ha de pagar el preu" per uns deutes que van resultar difícils de controlar a Grècia.

"Grècia té un llarg camí per recórrer i la població té molt més per fer", ha considerat la responsable del Fons.

Dimarts, Lagarde va dir a Londres que l'eurozona ha de fer un esforç més gran per estimular el creixement, no a través de programes d'estímul, sinó de reformes estructurals de les economies.

"Es necessita fer més, particularment compartint la responsabilitat fiscal, i estem mirant la manera de fer-ho. Es necessita fer més per donar suport al creixement a través de reformes estructurals", ha indicat.

Lagarde ha demanat a tots els països de l'eurozona, en particular a Espanya i Itàlia, que continuïn esforçant-se per aturar la crisi a través de la consolidació fiscal.

stats