ECONOMIA
Economia 30/07/2011

L'alcalde de Moià creu que crear la comarca del Moianès seria la solució a la fallida

El reconeixement polític d'una reivindicació històrica permetria mancomunar els serveis prestats a la població amb altres municipis

Agències
1 min
El nou alcalde de Moià, el republicà Dionís Guiteras / MOIA.CAT

MoiàMoià ha estat el primer ajuntament català a declarar-se en situació de “fallida tècnica”. Amb un deute total d'uns 25 milions d'euros, el consistori considera necessari l'aval del Govern per poder recuperar la confiança de les entitats financeres. "Hem de fer els deures nosaltres primer i fer un bon pla de viabilitat", admet el nou alcalde del municipi, el republicà Dionís Guiteras. Com a eina per recuperar les arques municipals, el batlle veu clau que es reconegui políticament la reivindicada comarca del Moianès per poder mancomunar els serveis prestats a la població.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El deute per càpita dels habitants de Moià és de 4.470 euros. Durant el 2009, l'ajuntament va tenir unes pèrdues diàries de 1.808 euros. Davant d'aquesta situació insostenible, el nou equip de govern ha decidit actuar de manera dràstica i ja ha iniciat algunes mesures d'estalvi, com la reducció de dos terços en les retribucions a l'equip de govern, l'eliminació de les hores extra del personal, la no renovació de contractes temporals i la reducció de la telefonia en 30 línies, entre altres.



A banda d'aquest estalvi, Guiteras posa de manifest que és bàsic poder arribar a refinançar el deute: "No demanem diners, entenem que tots els moianesos i moianeses som corresponsables de la situació on ens hem posat, nosaltres farem els deures, que vol dir retallar, adaptar i mancomunar, i esperem de l'administració que el marc normatiu que ens encotilla es laxi i puguem obtenir refinançament per poder seguir endavant". En aquest sentit, el batlle celebra la "predisposició absoluta" que ha mostrat fins ara la Generalitat.

stats