TREBALL
Economia 03/05/2012

L'atur a la Unió Europea se situa al 10,9%

Vicenç Moliné
2 min
Grècia és el país amb més joves aturats.

BARCELONA.L'atur a l'eurozona segueix pujant i aquest mes de març va arribar al 10,9% de la població activa. En total, els països de la unió monetària ja sumen 17,3 milions d'aturats que, juntament amb els de la resta de països de la Unió Europea, sumen 24,7 milions de persones sense feina. En conjunt, la Unió Europea va registrar un 10,2% d'atur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al març, Espanya liderava un mes més la classificació de països amb més aturats, amb un 24,1%; seguida de Grècia, que segons les dades del gener registrava un 21,7% d'atur, i Portugal, amb un 15,3% d'aturats al març. A l'altra banda de la taula, el país amb menys atur és Àustria amb un 4%, seguit d'Holanda i Luxemburg, amb un 5% i un 5,2% respectivament.

Creixement sostingut

Segons les dades difoses ahir per l'Eurostat, l'agència d'estadístiques oficials de la Unió Europea, l'increment respecte al mateix mes de l'any anterior va ser d'un punt per a la zona de l'euro, vuit dècimes per al conjunt dels 27. La pitjor part, com en la majoria d'estadístiques d'atur, se la va endur Espanya, on l'atur interanual va crèixer en 3,3 punts; seguida de Xipre , amb un increment de 3,1 punts, i Portugal, on va créixer 2,9 punts. De fet, els últims sis mesos, el percentatge d'aturats ha crescut a l'eurozona de manera constant en una dècima cada mes. A la pràctica, les dades suposen un increment mensual de 169.000 aturats a l'eurozona i 193.000 en el conjunt dels 27 estats membres.

Tot i l'augment constant, no tots els països han evolucionat de la mateixa manera. Dels 27 estats que formen la Unió, l'atur ha crescut en 19 països i ha baixat en vuit. Entre aquests últims destaquen els tres països bàltics, Lituània, Estònia i Letònia, que han aconseguit reduir l'atur gairebé un 3% de mitjana.

Desglossant les dades per sexes, es percep que l'atur masculí va pujar a la zona euro del 9,7% del març del 2011 al 10,8% del mateix mes d'aquest any. L'atur entre les dones, en canvi, va pujar una dècima menys, tot i que segueix sent superior. En un any, va passar del 10,2% a l'11,2%, un punt sencer.

Atur juvenil

Entre els joves, el percentatge d'aturats també es va incrementar respecte al març del 2011. L'atur entre els menors de 25 anys és un dels que més preocupa les institucions europees, que no es cansen de presentar iniciatives per intentar reduir-lo.

Concretament, l'atur juvenil va augmentar a l'eurozona del 21,9% del mes de març del 2011 fins al 22,1% d'aquest març passat. En el conjunt dels 27 l'increment va ser de només una dècima i es va situar en el 22,6%.

Amb un 50,9% dels joves aturats, Espanya segueix a la part alta de la llista, només superada per Grècia, que al gener va arribar al 51,2%. A certa distància se situa Portugal, que va registrar un atur juvenil del 36,1%.

Entre els països amb menys joves aturats hi ha Alemanya, amb un 7,9%, seguida d'Àustria i Holanda, amb un 8,6 i un 9,3% respectivament.

stats