Economia 21/05/2012

L'auditoria als bancs espanyols augmentarà la taxa de morositat, segons Fitch

L'agència de qualificació creu que la reclassificació més rigorosa dels actius farà sorgir morositat oculta, com va passar amb les entitats intervingudes

Efe
2 min

MadridL'agència de qualificació de riscos Fitch preveu que la valoració dels actius de la banca que realitzaran dues firmes independents provocarà un repunt en la morositat, a causa de la reclassificació d'alguns crèdits.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat publicat avui, Fitch assenyala que la taxació encarregada pel govern espanyol a les consultores Roland Berger i Oliver Wyman podria implicar una classificació més rigorosa dels crèdits impagats, com ja ha succeït amb les caixes participades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

De la mateixa manera, també espera un augment de la morositat quan es completi l'auditoria dels comptes de Bankia, que ha sigut nacionalitzada amb l'entrada del Frob amb gairebé el cent per cent del capital.

Fitch explica en el comunicat que la taxa de morositat normalment augmenta després de l'entrada de capital públic perquè el FROB fa una classificació dels crèdits "més conservadora" que els bancs o caixes nacionalitzats, amb l'objectiu d'"alleujar" les preocupacions dels inversors sobre possibles "problemes amagats".

Assenyala com a exemple que la morositat de la Caja Mediterráneo (CAM) va augmentar un 149% després de la intervenció, la de Catalunya Caixa, un 103%, i la de Banc de València, un 147%.

D'aquesta manera, l'agència atribueix a la reclassificació de crèdits el fet que la banca espanyola tanqués març amb una morositat del 8,36%, la més alta en 18 anys.

El ministeri d'Economia ha anunciat avui que Roland Berger i Oliver Wyman seran les encarregades de realitzar una valoració independent dels balanços bancaris amb l'objectiu d'aclarir "definitivament" els dubtes sobre el sector financer espanyol, segons ha assenyalat aquest matí el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

En una primera fase, les consultores avaluaran de forma general els balanços bancaris de les entitats espanyoles i la seva capacitat de resistència davant un escenari advers, uns resultats que es coneixeran en la segona quinzena de juny.

Però el projecte d'avaluació de la banca espanyola preveu una altra fase per contrastar les pèrdues esperades pel deteriorament d'actius de cada banc, valoració que tardarà alguns mesos.

stats