EVOLUCIÓ DEL PIB
Economia 04/08/2012

L'economia catalana accelera la seva caiguda i es contrau un 0,3%

El PIB de Catalunya es contrau al segon trimestre d'enguany un 0,3%. Tots els sectors catalans ja estan en recessió després de l'evolució negativa de l'agricultura i els serveis.

Vicenç Moliné
2 min
La davallada en la construcció privada i en l'obra civil va abocar la construcció a una caiguda del 5,8%.

BARCELONAL'economia catalana segueix aprofundint en la recessió, com ho demostra la caiguda del producte interior brut (PIB), que va caure un 0,3% en el segon trimestre d'aquest any. La dada suposa que la contracció econòmica de Catalunya es va accelerar dues dècimes respecte al primer trimestre del 2012, quan el PIB va patir una davallada del 0,1%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades avançades ahir pel departament d'Economia i Coneixement, la caiguda del PIB en relació al segon trimestre del 2011 va ser de l'1,1%. Per primera vegada tots els sectors estan en recessió i, segons el comunicat, els motius de la contracció van ser la caiguda del consum intern i la davallada de l'activitat industrial i de la construcció, així com la disminució de la demanda de serveis, especialment afectada per les retallades en els pressupostos del sector públic.

Pujada del turisme

Segons la Generalitat, el factor exterior és l'únic que modera la caiguda de l'economia catalana. El turisme va augmentar un 12,3% en els primers sis mesos de l'any gràcies al creixement dels visitants de fora d'Espanya, i la despesa dels turistes també va viure un important increment, en aquest cas, d'un 14,3%. Tot i que el Govern destaca que aquestes dades superen amb escreix l'augment que es va experimentar a escala estatal, on van pujar un 2,9% i un 5,6%, respectivament, no van ser suficients per salvar el sector serveis d'entrar en recessió. Aquest segment, que representa més d'un 60% del PIB català i és un dels pocs que havia mantingut una variació mínimament positiva, va passar de créixer un 0,2% en el primer trimestre del 2012 a caure un 0,4% entre abril i juny.

Un cas semblant és el que va patir la indústria. Tot i que les exportacions van augmentar, especialment les destinades a nous mercats de fora de la Unió Europea, no van ser suficients per frenar la caiguda de la indústria, que es va contraure un 1,5%. Aquest sector, que representa prop d'un 20% del PIB, el primer trimestre de l'any ja havia caigut 0,6%. En termes interanuals, però, el sector que va patir una caiguda més pronunciada va ser, de nou, la construcció, en què l'activitat econòmica va descendir en un 5,8% respecte a l'any passat, i accelera la seva contracció en caure dues dècimes més que en el primer trimestre, quan va baixar en termes interanuals un 5,6%. La Generalitat destaca en aquest sector la davallada tant en la construcció d'habitatges privats com en l'obra civil.

L'agricultura, amb un pes en el PIB del 0,86%, va imitar el comportament del sector serveis tot i que amb una variació més pronunciada: de créixer un 0,4% en el primer trimestre va entrar en recessió i va caure un 0,6% en el segon.

stats