L'economia catalana creixerà un 2,5% aquest any, segons la Cambra de Comerç de Barcelona

L'organisme recull en un estudi les sis proves que Catalunya surt de la crisi i ho fa més ràpid que Espanya

L'economia catalana té bones notícies que confirmen que la crisi, en termes d'indicadors macroeconòmics, queda enrere. Ho ha constatat aquest dimecres la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha elevat la previsió de creixement del PIB fins al 2,5% (una dècima més que la previsió del govern espanyol per al conjunt de l'Esta).

El president de la Cambra, Miquel Valls, ha assegurat que l'informe de conjuntura que presenta periòdicament la l'organisme és el primer "amb dades positives i optimistes" des de l'inici del 2008. En concret, el treball permet concloure que Catalunya s'accelera més ràpid que el conjunt de l'economia espanyola, ha dit Valls.

De cara al 2015, les perspectives milloren en gairebé tots els àmbits, començant per l'ocupació que creixerà un 3% d'acord amb les previsions. El consum privat català ha de créixer més que no pas el PIB, en concret un 2,7%. Això impulsarà encara més les importacions, amb un augment previst del 5,8% que seguirà llastant la balança comercial perquè les exportacions avançaran a un ritme inferior, del 4,8%, segons la Cambra.

Els sis indicadors on s'observa millor comportament de l'economia catalana en comparació amb el conjunt de l'Estat són:

-L'ocupació: va créixer un 2,7% l'any passat, dues dècimes més que la mitjana espanyola segons les dades d'afiliats a la Seguretat Social. En concret la indústria va ser un graner d'ocupació més gran a Catalunya, amb un 6% més de treballadors el darrer any en front de l'increment del 4% a Espanya.

-L'exportació: Les vendes a l'exterior van créixer un 5,5% l'any passat per només un 4% a Espanya

-La construcció: repunta més ràpidament amb un 15% d'increment fins al novembre, mentre a Espanya es queda en el 2%. La licitació d'obres va accelerar-se un 94% per un 33% a tot l'Estat.

-El consum: la campanya de Nadal va ser una mostra de com les vendes al comerç van créixer un 4% a Catalunya per un 2,3% a Espanya.

-El 'boom' turístic: els visitants estrangers van incrementar-se un 11% durant el 2014 al Principat mentre que a Espanya l'agument va ser del 6%.

-El crèdit: el crèdit al sector privat va retrocedir un 2% a Catalunya, quatre dècimes menys que al conjunt de l'Estat.

 

Més continguts de