Economia 27/03/2012

L'economia espanyola torna a caure el primer trimestre i es confirma la recessió

Segons avança el Banc d'Espanya, el sector turístic és l'únic que manté el "to de fortalesa". El consum i la confiança dels consumidors i dels comerciants van retrocedir als nivells del 2010

Ara
2 min

BarcelonaL'economia espanyola ha tornat a decréixer el primer trimestre de l'any, motiu pel qual ha tornat a entrar en recessió -després de registrar dos trimestres consecutius de caigudes-, i la taxa d'atur ha augmentat. Aquestes són les dades principals que s'extreuen del butlletí econòmic publicat aquest dimarts pel Banc d'Espanya, corresponent al mes de març.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consum privat i els indicadors que mesuren la confiança dels consumidors i dels comerciants minoristes van retrocedir el gener i el febrer fins a nivells del 2010.

L'organisme supervisor no avança dades concretes en aquest butlletí, però la tendència observada confirma "la prolongació de la dinàmica contractiva" del producte interior brut en el primer trimestre de l'any.

Al mercat laboral, la destrucció d'ocupació s'ha intensificat els primers mesos de l'any i la xifra d'afiliats va tornar a disminuir el febrer, a la vegada que la taxa interanual de desocupats ha augmentat.

El sector turístic, l'únic que resisteix

El Banc d'Espanya assenyala una caiguda del 3,9% de les matriculacions de cotxes particulars el mes de febrer respecte la taxa interanual, així com una disminució del 4,7% el gener de les vendes del comerç al detall.

L'informe també destaca el descens del nombre d'afiliats a la Seguretat Social en el sector de la construcció.

A tot plegat se suma la desacceleració del ritme de creixement de les exportacions, que, segons dades de Duanes, va ser un 5,4% inferior a l'increment que van registrar en el quart trimestre del 2011.

El sector turístic és l'únic que manté el "to de fortalesa", després d'incrementar el nombre de pernoctacions hoteleres d'estrangers i la despesa total dels turistes.

El Banc d'Espanya també assenyala la desviació del dèficit públic el 2011 respecte a l'objectiu fixat per l'anterior govern espanyol, i destaca el nou sostre de despesa no financera fixat per al 2012 pel nou executiu, així com l'objectiu de dèficit del 5,3% del PIB previst per aquest any.

En aquest sentit, valora els "diferents mecanismes de suport" a les comunitats autònomes i als ajuntaments per tal de facilitar el refinançament dels seus deutes previs o el pagament als creditors comercials.

Respecte la zona euro, el butlletí econòmic assenyala "signes d'estabilització" de l'activitat econòmica durant els primers mesos de l'any, malgrat que adverteix que "encara a nivells baixos", ja que la producció industrial al gener va augmentar, però les comandes van caure.

stats