La Xina creix al ritme més baix dels últims 25 anys

El PIB del gegant asiàtic va avançar un 6,9% el 2015, lleugerament per sota de les previsions però suficient per fer repuntar les borses després de jornades a la baixa

L'any 2012 es preveia que l'economia xinesa triplicaria la de l'eurozona el 2060, segons un estudi de l'OCDE. / JEROME FAVRE / EFE

L' economia xinesa continua mostrant senyals de feblesa. El ritme de creixement de l'economia del gegant asiàtic va frenar encara més el desembre del 2015, quan el seu producte interior brut (PIB) va avançar un 6,8% l'últim trimestre de l'any passat, un ritme inferior al de l'any anterior i el més feble des de l' any 2009. En el conjunt de l'any, però, el creixement va ser del 6,9%, el ritme de creixement més feble dels últims 25 anys.

Tot i això, aquesta expansió del 6,9% no queda tan lluny de les previsions de les autoritats xineses, que van pronosticar un repunt anual del 7% del PIB. Per això, les borses asiàtiques han tancat la jornada a l'alça amb increments superiors al 3%. De fet, la borsa de Xangai va tancar la sessió amb un repunt del 3,22% i la de Shenzhen, del 3,57%. Aquesta tendència ha contagiat també el parquet madrileny, on l' Íbex-35 ha obert amb una pujada de l' 1,75%, fins a situar-se als 8.617, 1 punts i també per la pujada del preu del petroli, que ha tornat a quedar per sobre dels 29 dòlars. A Europa, la resta de borses també registren números verds, amb increments al voltant del 2% a les borses de Londres, Alemanya, París i Milà. 

Però val a dir que aquesta dada arriba després de les últimes sotragades a la borsa xinesa i que se suma al descens també de la producció industrial del país, un nivell d' exportació també afeblit, la saturació del sector manufacturer i un alt nivell de deute; un conjunt d'indicadors macroeconòmics que posen de manifest les dificultats del govern asiàtic per efectuar la transició entre una economia totalment centralitzada i planificada a una de més oberta i orientada al mercat que implica la cessió de part del control per part de les autoritats del país. En termes absoluts, el PIB xinès del 2015 va arribar als 67,67 bilions de iuans (9,48 bilions d'euros).

Els efectes de la desacceleració xinesa

Pitjor del que s'esperava

Autoritats i analistes ja preveien una frenada, però no tan accentuada

Tal com recull l'agència de notícies Bloomberg la producció industrial va créixer un 5,9% i un 6,1% interanual el desembre passat, un dels nivells de creixement més febles de l'últim quart de segle i força per sota del 8,3% del 2014. D'altra banda, les vendes al detall van avançar un 11,1% en el mateix període, també per sota de l'11,3% que esperaven els economistes i analistes.

La desacceleració del creixement econòmic de la segona economia mundial ja s'esperava, però la majoria d'indicadors han acabat lleugerament per sota dels pronòstics. L'últim trimestre, per exemple, l'expansió de l'economia va ser del 6,8%, per sota del 6,9% previst per les autoritats.

Però les autoritats encara poden valer-se de l'ambigüitat del llenguatge per mirar de calmar els mercats. Al març del 2015, Pequín va revisar les seves previsions i va fixar-se un objectiu de creixement "al voltant del 7%" per al conjunt de l'any. Però els dubtes ja s'han escampat entre experts i mitjans internacionals. Tal com explica l'economista de China Merchans Securities, Zhang Yiping a Reuters, "les  polítiques per impulsar l'economia de mercat dutes a terme el 2015 no han tingut cap efecte encara i per al 2016 s'observen encara més riscos i més servers".

La segona economia mundial no s'escapa de les pressions de mitjans internacionals de referència com ' The Wall Street Journal', que recull en un article les cinc claus per entendre aquest alentiment del creixement. Segons aquest rotatiu nord-americà, " les mesures per revifar l'economia han fracassat" d'una manera contundent. Al mateix temps, aquest diari recorda que el creixement de l'economia xinesa és clau per a l'economia global, ja que és responsable d'un terç del creixement econòmic mundial.

Els objectius de Pequín en qüestió

Xi Jinping va marcar-se la fita de mantenir el creixement al 6,5% per al 2020

Per tal d'aconseguir duplicar el PIB del 2010 " el PIB xinès no hauria de baixar del 6,5% anual en els propers cinc anys" [del 2016 al 2020], deia el president xinès Xi Jinping al novembre. Per tal d'aconseguir-ho, la Xina va desplegar el seu pla quinquennal a finals de l'any passat, amb reformes diverses per mantenir el creixement, com ara la de reduir la dependència en el sector industrial i donar més pes al dels serveis, que en l'últim trimestre ja arribava al 50%.

Tot i això, des d'aleshores són diverses les veus que han posat en dubte aquestes previsions. Segons Bloomberg, la majoria d'economistes estimen que el ritme d'expansió ja baixi fins al 6,5% aquest 2016 i fins al 6,3% l'any següent.

 

Més continguts de