Economia 16/06/2012

L'economista Arturo Bris veu Finlàndia més a prop de sortir de l'euro que Grècia

El professor de l'escola de negocis suïssa IMD, espera que els resultats de les eleccions d'aquest diumenge garanteixin la continuïtat de l'euro

Efe
2 min

BarcelonaEl professor de finances de l'escola de negocis suïssa IMD, Arturo Bris, ha assegurat que veu "més probable" un futur abandonament voluntari de Finlàndia de la moneda europea que una sortida immediata de Grècia o Espanya, països que, segons ell, "no tenen cap interès en deixar l'euro".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Bris ha explicat que una sortida de l'euro "s'ha de fer voluntàriament" i que, en el cas de Finlàndia, que és un dels països que més s'ha oposat a la línia de crèdit dirigida als bancs espanyols, "podria decidir abandonar amb la inestabilitat actual".

Segons Bris, a dia d'avui el principal soci comercial del país nòrdic segueix sent la Unió Europea (UE), encara que els últims anys el comerç amb Rússia i els altres països escandinaus s'ha incrementat, un aspecte que "afavoriria el desinterès de Finlàndia a fixar la mateixa moneda que la resta de la UE".

En el cas d'Espanya o Grècia, Bris ha sostingut que cap dels dos països abandonarà la moneda única i que, en cas que succeís, la nova pesseta i el nou dracma "s'enfonsarien tant que conduirien tots dos països a una recessió que duraria dècades".

Així, davant la incertesa de les eleccions gregues de demà, Bris espera que els partits contraris al pla de rescat grec tinguin "un percentatge considerable" de vots, però considera que en última instància es formarà una coalició de govern a favor de la continuïtat en l'euro.

"Fins i tot encara que hi hagi partits que estiguin en contra de l'euro i del pla de rescat, una cosa és el que diuen abans de les eleccions i una altra és el que fan després. Ho hem vist a França, a Espanya i segurament ho veurem a Grècia", ha afirmat l'economista.

Així, Bris no creu que l'euro "estigui amenaçat", ni que Brussel·les estigui dissenyant un protocol d'actuació per afrontar una sortida de l'euro del país hel·lènic, sinó que "els rumors formen part d'un joc de negociació i de pressió entre les parts".

stats