ECONOMIA
Economia 31/03/2011

L'embús de la Justícia es farà més estret amb les retallades

El president del TSJC admet que “abans de la crisi no s'oferia un bon servei i ara, encara serà pitjor”. En canvi, considera “inacceptable socialment” que els jutjats es neguin a acceptar noves causes

Redacció
2 min
Miguel Àngel Gimeno, president del TSJC / TV3

BarcelonaEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha reconegut en una entrevista a TV3 que les retallades previstes al sistema judicial afectaran el servei que es dóna al ciutadà. “Abans de la crisi no estàvem oferint un bon servei, i ara encara serà pitjor”, ha explicat Gimeno. El president del TSJC creu que “el problema del sistema judicial és que si treus persones, ho treus tot, perquè el sistema es basa en persones”. Tot i així, s'ha mostrat molt ferm en dir que “no és acceptable socialment” que hi hagi jutjats que es neguin a acceptar noves demandes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“A Catalunya la Justícia no està bé”. Així de franc s'ha expressat Gimeno quan ha fet anàlisi de la situació dels jutjats catalans. Segons el president del màxim òrgan de la Justícia catalana, aquesta situació no es resoldrà només amb més jutges. “En la dinàmica en què estem -a més causes, més jutges-, perdrem la cursa”, ha explicat Gimeno, que creu que “el que cal és més organització”. “Ara caldrà començar a pensar la nova justícia moderna i quan s'escampi la crisi podrem afrontar el gran repte modernitzador”, ha conclòs el president del TSJC.

Excés de judicialització

L'any passat, a Catalunya va haver-hi un milió i mig de causes judicials. Amb aquestes dades, una reclamació comuna podria allargar-se fins a tres o quatre anys. Passat aquest temps, s'obre el període per a presentar recursos, que encara allarguen més el procés. Segons Gimeno, aquestes xifres són el testimoni d'un “excés de judicialització” de la vida catalana. “Si entren noves causes i no tenim mitjans perquè surtin, es crea un embús”, ha reconegut el cap dels jutges catalans.

Copagament i gratuïtat

Pel que fa a les possibles solucions que acabin amb aquesta situació de col·lapse, Gimeno ha admès que el copagament del sistema judicial és una de les opcions “sempre que es respecti la universalitat” de l'assistència judicial gratuïta . Pel president del TSJC, “la justícia s'ha de garantir a tothom” però és raonable pensar que el ciutadà podria fer-se càrrec d'alguna taxa per suportar els costos de l'administració judicial. Quan se li pregunta si això podria donar peu a la creació de dos nivells de justícia, un per als rics i un altre per a la gent sense recursos, torna a fer lluir la franquesa i reconeix que “l'administració de justícia és ineficaç per a tothom”.

stats