Economia 20/08/2013

L'empresa catalana mira a l'estranger: nou rècord de companyies exportadores

El nombre de companyies que venen fora creix en 2.732 en un any, gairebé el triple de les que, segons la Comunitat de Madrid, van canviar de seu en tres anys

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaUn dia després que la Comunitat de Madrid presumís d'haver atret més d'un miler de seus empresarials catalanes a Madrid, la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet públiques aquest dimarts les dades d'empreses catalanes exportadores. El resultat és que el 2012 el nombre de companyies que venien els seus productes a l'estranger va assolir un nou rècord.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el cens d'empreses exportadores va créixer en 2.732 companyies, gairebé el triple de les que van canviar de seu a Madrid, fins a assolir la xifra de 46.000 corporacions exportadores, segons les xifres del govern autonòmic. La Cambra considera aquestes xifres "molt positives" i destaca que l'exportació de béns va créixer un 5%, "més que en qualsevol altre gran país europeu".

Segons la Cambra, l'exportació és l'únic element que explica el creixement de les vendes de les empreses catalanes, perquè a la resta d'Espanya cada cop es ven menys, com es pot apreciar en aquest gràfic:

Pel que fa als primers mesos del 2013, les xifres mostren un creixement moderat: de l'1,3% interanual. La moderació, segons la Cambra, s'explica per la recessió a la zona euro, que és el principal client de l'economia catalana, on les exportacions han caigut un 2,2% fins al maig –amb una recuperació al juny i al juliol, coincidint amb la tornada al creixement de l'eurozona.

"L'evolució de l'exportació en aquest 2013 és moderadament bona, però la internacionalització és un factor que cal continuar impulsant, perquè està sent un factor esmorteïdor de la crisi econòmica actual", ha afirmat el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, segons declaracions recollides en una nota enviada per la mateixa entitat.

La Cambra també ha destacat els factors que més dificulten l'exportació, obtinguts a través d'una enquesta a les empreses. Les companyies destaquen els elevats costos fixos que suposa entrar a nous mercats, la manca de competitivitat i les traves administratives, mentre que les empreses més petites es queixen de la dificultat per accedir al finançament i el desconeixement dels mercats.

stats