ECONOMIA
Economia 24/06/2012

L'endeutament de les famílies ronda el 100% del PIB a Espanya, Irlanda i el Regne Unit

El Banc de Pagaments Internacionals (BPI) defensa en el seu últim informe anual la creació d'una unió bancària a la zona euro

Efe
1 min

BarcelonaEl deute de les famílies arriba gairebé al 100% del producte interior brut (PIB) a Espanya, Irlanda i el Regne Unit. En d'altres països com França i Itàlia el percentatge ha pujat, però no arriba als extrems espanyols, segons les dades de l'informe del Banc de Pagaments Internacionals (BPI). El creixement de l'endeutament tant de particulars com d'empreses és un factor important que retarda la recuperació de les economies avançades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi del BPI reconeix que els dipositants van començar a retirar fons d'entitats bancàries espanyoles i, en menor mesura, d'Itàlia, situacions que se sumen a la contínua sortida de dipòsits bancaris de Grècia i Irlanda. De la mateixa manera, l'informe destaca que les carteres de deute sobirà en mans dels bancs obstaculitzen els esforços per retornar la confiança en el mercat interbancari (els diners que es deixen els bancs entre ells). "En aquest tipus de carteres, l'exposició al deute sobirà de països de la perifèria de la zona euro es percep particularment com d'alt risc".

Les economies que "més pateixen les conseqüències de la davallada de l'activitat creditícia i immobiliària es troben a Espanya, els Estats Units, Irlanda i el Regne Unit", segons el BPI. L'informe anual d'aquest organisme analitza el sistema financer internacional entre el juny de l'any passat i el mateix mes del 2012. El BPI recorda que "la caiguda del sector de la construcció i altres sectors relacionats amb l'activitat immobiliària van ser particularment severs a Espanya i els Estats Units".

stats