MERCAT DE TREBALL
Economia 04/07/2012

L'estiu dóna una treva a l'atur

El turisme accelera la contractació en el sector serveis a Catalunya i fa caure l'atur en 15.300 persones al juny, una millora més lleu que la del 2011. A Espanya, en canvi, la baixada és rècord dels últims quatre anys.

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.La precaució va ser ahir la tònica general de Govern, sindicats i patronals a l'hora de valorar la quarta davallada consecutiva de l'atur a Catalunya. Una flor no fa estiu i malgrat les notícies positives que van arribant del mercat laboral en l'arrencada de la temporada turística forta, encara s'ha de veure si a partir del setembre es mantindrà l'ocupació generada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La temporada més activa en el sector turístic va donar un respir a l'atur el mes passat, amb una reducció en 15.356 persones -un 2,4% respecte al maig-, i el total de persones sense feina va situar-se en 615.576, segons les dades del ministeri de Treball publicades ahir. La baixada, però, és la més lleu dels últims tres anys a Catalunya. L'any passat la millora va afectar més de 20.000 persones.

"La tendència encara no és bona; en els últims dotze mesos l'atur registrat a Catalunya ha augmentat en més de 39.000 persones", va valorar ahir la secretària d'Ocupació del Govern, Esther Sànchez.

70% de descens, al sector serveis

En el conjunt d'Espanya l'atur va viure el millor juny de la sèrie històrica que es remunta als anys 90. La caiguda va ser de 98.854 persones, més del doble que el 2006, abans de l'esclat de la crisi. L'escenari, però, amb 4.615.269 aturats a finals de juny, és molt pitjor que llavors, quan no s'arribava als dos milions.

Gairebé tres quartes parts de la millora de l'atur català es va concentrar en el sector serveis. Més de 10.000 persones van trobar feina en aquest sector del total de 15.000 persones que van trobar feina a Catalunya l'any passat. La situació va reproduir-se de manera més lleu al conjunt d'Espanya, on la millora al sector serveis va representar poc més de la meitat de la davallada.

D'acord amb el patró cíclic del mercat laboral català, nou de cada deu contractes nous van ser temporals, previsiblement per atendre les necessitats puntuals de la temporada turística. A Catalunya es van fer un total de 200.266 contractes, uns 10.000 més que durant el mes de maig.

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social va créixer un 0,18%, amb 31.332 incorporacions. Una part, però, van ser altes de treballadors de la llar, que havien d'incorporar-se al règim general abans del 30 de juny com a màxim per complir la nova normativa. El total d'afiliats va superar així els 17 milions de persones.

Un 32% d'aturats desprotegits

Els sindicats van prendre's ahir amb prudència la millora "puntual" de les xifres. UGT de Catalunya va recordar que a Catalunya 207.414 persones ja no cobren cap prestació ni subsidi per desocupació, un 32% del total. El sindicat va reiterar la necessitat que Catalunya aconsegueixi els recursos necessaris, via pacte fiscal, per atendre les necessitats de benestar de la ciutadania i desplegar plans d'ocupació d'acord amb el que demana la situació d'atur actual.

CCOO de Catalunya va demanar al govern espanyol que renovi el programa Prepara per a qui esgota la prestació d'atur, ja que està previst que s'acabi a l'agost. També va reiterar que s'ha demostrat que la reforma laboral és una eina "inútil" per generar ocupació i va instar a renegociar els termes de la llei, que la setmana passada va quedar definitivament aprovada al Congrés de Diputats.

stats