Economia 10/05/2012

L'eurozona colla Madrid: vol que experts independents valorin els actius immobiliaris de la banca espanyola

La situació del sector financer i de l'economia espanyola serà un dels punts destacats de l'ordre del dia de la reunió de l'Eurogrup de dilluns que ve

Efe
3 min

Brussel·lesEls països de l'eurozona esperen d'Espanya una valoració independent dels actius immobiliaris pels dubtes que existeixen sobre el seu valor real i un pla sobre l'impacte que tindrà aquest càlcul en les provisions i la recapitalització de les entitats financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La situació del sector financer i de l'economia espanyola serà un dels punts destacats en l'agenda dels ministres de Finances de l'eurozona, que es reuniran dilluns que ve.

El titular espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, informarà els seus homòlegs de la seva estratègia per a la banca i de les polítiques fiscal i pressupostària del Govern, sobretot pel que fa a les comunitats autònomes, segons han dit avui fonts europees.

Els ministres preguntaran a De Guindos "quins plans té per incrementar la transparència en els balanços de la banca espanyola i què farà per garantir que aquesta transparència, especialment pel que fa a la valoració dels actius immobiliaris, tingui conseqüències en les provisions i les mesures de recapitalització, i quins plans té amb Bankia", segons han explicat.

L'estat espanyol serà el principal accionista de Bankia, la quarta entitat financera del país per actius, quan nacionalitzi la seva societat matriu, el Banco Financero y de Ahorros (BFA), i aportarà el capital que sigui "estrictament necessari" per sanejar-la i assegurar el seu futur.

Segons han indicat les fonts, l'eurozona espera que De Guindos "podrà informar d'un pla per augmentar-ne la transparència, possiblement mitjançant l'assistència exterior" o alguna cosa semblant, és a dir, experts independents que valoren els actius immobiliaris.

L'Eurogrup considera que la reestructuració de la banca espanyola ha de basar-se en previsions de l'evolució dels preus de l'habitatge durant els propers anys.

Els socis d'Espanya a l'eurozona esperen, a més, que De Guindos ratifiqui l'estratègia espanyola sobre un "augment molt considerable dels requisits per a les provisions, especialment pel que fa als actius vinculats al sector immobiliari".

La situació d'Espanya s'abordarà juntament amb la de dos dels tres països rescatats, Irlanda i Portugal, mentre que la de Grècia es tractarà per separat.

Tot i que Espanya no està sota un programa d'assistència financera, "seria insensat tancar els ulls davant els problemes que està afrontant Espanya i, com hem vist en les últimes setmanes i els últims mesos en la prima de risc, hi ha preocupació en els mercats", han assenyalat les fonts.

A més, han recalcat, Espanya té "problemes de finançament significatius".

És per això que el govern espanyol ha pres mesures per solucionar el problema de la banca, per emprendre ajustos en el pressupost de 2012 i per aclarir la seva relació fiscal amb les regions, la segona principal preocupació de l'eurozona.

Així, De Guindos informarà els seus col·legues de l'eurozona de la política econòmica i pressupostària del govern de Mariano Rajoy i de les mesures d'ajust contingudes en el programa d'estabilitat i les reformes estructurals incloses en el programa nacional enviat a Brussel·les, que serviran de base per a més debats a finals de maig i el juny en el marc del semestre europeu.

Quant als objectius de dèficit d'Espanya, l'Eurogrup no s'ha plantejat de moment donar un any més a Espanya per arribar al 3% del PIB el 2013, més que res perquè entén que "el govern espanyol no vol tenir un any més "i, per tant, es tracta d'un debat acadèmic", han indicat les fonts.

"Tots sabem que [l'objectiu] serà difícil d'aconseguir, però creiem que es pot aconseguir", han afegit.

L'Eurogrup sí que abordarà la qüestió del ritme de la configuració i la sostenibilitat d'aquesta política, però també s'espera que els països de l'euro "confirmin amb un consens extremadament gran l'estratègia fiscal general de l'eurozona", han assenyalat.

stats