Economia 08/07/2012

L'Eurogrup aprova el rescat a la banca espanyola sense entrar en detalls i enmig de la divisió

Els ministres d'Economia tancaran l'acord polític sobre la injecció al sistema financer espanyol, però el memoràndum amb les condicions es posposa a finals de mes

Efe
2 min
Luis de Guindos amb el president de l'Eurogrup, Jean Claude Juncker / EFE

BarcelonaEls ministres d'Economia de la zona de l'euro preveuen tancar aquest dilluns un "acord polític" sobre el rescat de fins a 100.000 milions a la banca espanyola, sense tancar, com estava previst, el memoràndum amb els detalls i les condicions que s'exigiran a canvi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La signatura del memoràndum es posposa fins a finals de mes, enmig de les divisions entre els socis arran de les decisions de la darrera cimera europea.

Finlàndia, Àustria i Holanda mantenen un ferm rebuig a qualsevol mesura que suposi obrir la porta a mutualitzar el deute europeu o avançar cap a la possibilitat d'injectar directament diners a la banca.

En canvi, França manté el suport a Espanya i ahir va demanar que s'acceleri la traducció als fets de tot el que es va acordar posar en marxa a l'última cimera europea de finals de juny. La postura suavitzada d'Alemanya, que s'obre a canvis sempre que sigui amb màxim control i a canvi de sacrificis, també divideix el país.

A la trobada d'aquest dilluns es presentarà l'esborrany del memoràndum que han estat preparant els experts de la Comissió Europea, en col·laboració amb tècnics de l'Autoritat Bancària Europea (ABE), del Banc Central Europeu (BCE) i del Fons Monetari Internacional (FMI), i el govern espanyol les últimes dues setmanes, però res quedarà tancat.

El text no recollirà una xifra definitiva de l'ajuda financera que es concedirà a Espanya, sinó que es remetrà a la xifra màxima de 100.000 milions d'euros a l'espera que es conegui a finals de mes el resultat de l'avaluació detallada de les carteres creditícies de la banca que el govern va encarregar a quatre auditores.

Les consultores Roland Berger i Oliver Wyman han calculat que la banca necessitarà entre 51.000 i 62.000 milions d'euros per afrontar fins al 2014 un hipotètic escenari econòmic molt advers.

Tampoc és previsible que es conegui el dilluns el termini de devolució del préstec: "No sabem encara quin serà", va assenyalar divendres un alt càrrec de la UE.

Espanya espera que el préstec tingui un termini llarg, de fins i tot més de 15 anys, un període de gràcia d'entre 5 i 10 anys i un tipus d'interès entre el 3 i el 4%.

Desbloquejar la renovació de càrrecs econòmics

Està previst que la reunió abordi també el repartiment de càrrecs econòmics, que està bloquejat des de principis d'any per desacords entre els estats membres.

El més polèmic és la renovació del president de l'Eurogrup, un càrrec que ocupa Jean-Claude Juncker des del 2005. Segons la revista alemanya 'Der Spiegel', Berlín i París haurien pactat repartir-se la presidència, tot i que França ha apostat avui per la continuïtat de Juncker al càrrec.

També es pactarà substitut per a la vacant que ha deixat l'espanyol Manuel González Páramo al comitè executiu del Banc Central Europeu. Sona amb força el nom del governador del banc central luxemburguès, Yves Mersch, tot i que Espanya encara s'aferra a la possibilitat de mantenir un espanyol a la cadira, que seria Antonio Sáinz de Vicuña.

El tercer càrrec econòmic important que s'acordarà és el del responsable del fons de rescat MEDE. La premsa alemanya diu que continuarà Klaus Regling, que s'imposaria a l'espanyola Belén Romana, exdirectora del Tresor.

stats