Economia 31/07/2012

L'exclusió de 425 fàrmacs del catàleg, ajornada fins al setembre

Auri Garcia Morera
2 min
La ministra de Sanitat, Ana Mato, havia anunciat que la mesura entraria en vigor demà, 1 d'agost.

BARCELONA.L'exclusió de 425 fàrmacs comuns del catàleg de medicaments finançats per la sanitat pública, inicialment prevista per demà, 1 d'agost, no entrarà en vigor fins a l'1 de setembre. Així ho va anunciar ahir el ministeri de Sanitat i ho van confirmar a l'ARA fonts del departament de Salut, que ja tenia constància d'aquest ajornament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si el nou copagament estatal ja ha fet pujar el preu de tots els medicaments per a l'usuari, el canvi en el catàleg farà que l'increment sigui encara molt més alt per als fàrmacs exclosos, ja que en aquests casos l'usuari haurà d'assumir el 100% del cost. La majoria dels medicaments que deixaran d'estar subvencionats pel sistema públic són per a malalties menors. Tot i que la llista dels 425 fàrmacs exclosos no és pública, ha transcendit que inclou els mucolítics -com el Flumil contra el constipat comú-, els antidiarreics, els xarops per a la tos, els laxants, els protectors estomacals -com l'Almax-, els fàrmacs contra la migranya, tractaments contra les varius i les llàgrimes artificials.

El nou copagament, demà

Les farmàcies catalanes sí que estrenaran demà l'aplicació completa del nou copagament estatal, que va entrar en vigor l'1 de juliol però que fins ara s'ha aplicat parcialment. Tot i que es calcula la quantitat que correspon pagar amb el nou esquema, fins ara els usuaris no han hagut de pagar la diferència. A partir de demà, els treballadors actius sí que notaran la diferència de preu a l'hora de pagar els fàrmacs.

Els pensionistes, en canvi, continuaran accedint als medicaments d'acord amb l'esquema anterior, que en el seu cas suposava no haver de pagar res fins a l'octubre. Tant els uns com els altres, però, hauran d'acabar abonant la diferència que correspongui als medicaments comprats des de l'1 de juliol. Per als treballadors actius, el moment de pagar la diferència corresponent al juliol arribarà al setembre. Per als jubilats, encara no s'ha anunciat quan ho hauran de fer.

stats