Economia 15/05/2016

L’expert de Montoro prepara el camí al nou model de finançament

De la Fuente es veu amb “molts números” de ser al comitè d’experts

D.s.u.
2 min
Ángel de la Fuente és director general del centre d’estudis econòmic Fedea i pròxim a Montoro.

MadridÁngel de la Fuente, director general de Fedea i qui va ser l’expert triat per Montoro per calcular les seves balances fiscals autonòmiques -o comptes públics territorialitzats, com van triar anomenar-los-, ha posat en les últimes setmanes la directa. L’economista ha abraçat una hiperactivitat a l’hora de redactar informes sobre el finançament autonòmic, ara que el ministre d’Hisenda ha encarregat a les comunitats autònomes que busquin un expert per obrir el debat del model de finançament. En una entrevista a l’ARA, De la Fuente es veu “amb molts números” de formar part d’aquesta comissió d’estudi del nou model. La seva proximitat a l’actual govern podria no servir-li si Mariano Rajoy no guanya les eleccions del 26 de juny, però de ben segur que alguna de les comunitats governades pel PP el podria repescar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De la Fuente ja ha començat a treballar. En tres informes publicats recentment ha criticat, des de Fedea, l’actual sistema de finançament. “Els problemes que jo veig en el sistema actual és que és massa complicat i poc transparent. El repartiment és molt desigual i arbitrari. Hi ha regions que estan ben tractades no se sap per què i d’altres que estan maltractades, i tampoc se sap per què”, explica. En el seu model, es reduirien els fons de compensació interterritorial que hi ha actualment, i s’establiria un “mecanisme d’equilibri vertical per assegurar-se que hi ha una repartiment de recursos”, afirma.

El model que planteja, doncs, introdueix elements que garanteixin l’ordinalitat, que facin que les comunitats no perdin posicions en el repartiment de recursos, en termes de renda per càpita. Hi ha mecanismes similars a l’Estatut de Catalunya, però mai s’han arribat a posar en pràctica. Segons ell, el sistema que proposa faria que Catalunya tingués més ingressos, però no s’eliminaria la solidaritat: “El que cal treure és l’arbitrarietat”. I fer-ho, segons diu, “de manera sensata”. Per aconseguir-ho, caldria establir un període transitori entre l’actual sistema i el futur, que evités un xoc en les comunitats que ara estan mimades pel sistema.

Però aquest expert continua negant el maltractament a Catalunya en el model de finançament: “La queixa catalana té una part raonable i una altra que no ho és. No és veritat que estigui maltractada, però sí que és veritat que canvia l’ordenació [baixa de posició respecte als ingressos un cop passa pel sistema de finançament]”.

El seu sistema també eliminaria l’actual model de liquidacions i bestretes, que causa un retard d’uns dos anys en l’arribada dels fons a les comunitats. “Les comunitats es queixen amb raó. Jo sóc partidari d’adaptar les entregues a compte a la recaptació real en els dos sentits [quan toca rebre i quan toca pagar]”, diu. En el seu model, també se cediria una part de l’IVA a les comunitats perquè en decidissin el tipus i s’eliminaria el fons de liquiditat autonòmic, que, segons ell, crea un efecte “pervers”. De ben segur que els governs del PP se l’escoltaran amb atenció.

stats