ECONOMIA

L'exportació de la patata perd un 30% de rendibilitat sobre el 2013

Els productors han hagut d'incrementar un 9% la producció per compensar la baixada de preus en els mercats europeus

L'exportació de la patata ha crescut els primers 9 mesos de l'any un 9% a Balears, però la rendibilitat ha baixat un 30%, segons dades recollides per la Direcció General d'Economia del Govern balear. Així, el producte estrella de l'agricultura illenca ha hagut de recórrer a la quantitat per compensar la davallada de preus dels mercats europeus, provocada, segons Economia, perquè la patata mallorquina "s’ha abaratit molt a causa de l'excés d'oferta en el mercat europeu per les bones temperatures".

En total, fins a setembre, el camp mallorquí ha aconseguit vendre'n 19.000 tones, per les quals els mercats europeus han pagat 7,2 milions d'euros.

El Regne Unit i Dinamarca, que són tradicionalment els principals països que demanen patata, han reduït les comandes d'aquest cultiu, fins a arribar al punt que països com Polònia ja superen en quantitat els 5,6 milers de tones que s'envien a Dinamarca, si bé el preu encara és molt més atractiu per als pagesos en aquest darrer país, que està disposat a pagar més.

Un altre producte que ja és un clàssic de l'exportació per a la ruralia illenca és la goma de garrofí. Aquest derivat de la garrova es fa servir per a la preparació de molts aliments per a aquelles persones que són al·lèrgiques a la xocolata i també  com a complement alimentari. Enguany, se n'han exportat prop de 1.000 tones, amb un preu total de 6,6 milions d'euros.

Aproximadament en els mateixos registres es troben els vins i licors de Balears, molt valorats a Europa, on el consumidor que coneix les Illes es mostra especialment receptiu a l'hora de consumir aquests productes. 998 tones han sortit de Balears i s'han pagat 6,8 milions d'euros als productors. Això significa que el vi i el licor disminueixen un 29,4% el volum exportat, però en canvi augmenten un 15,4% en valor econòmic.

Ametlla de Califòrnia

En el sentit contrari, l'ametlla de Califòrnia és la principal competidora de la que es produeix a Balears, especialment perquè la indústria agroalimentària nord-americana aconsegueix volums de producció que li permeten ser molt competitiva en preu. Però enguany la sequera n'ha afectat la producció i l'augment de preus resultant ha estat beneficiós per a la local. L'ametlla mostra preus a l'alça i, segons dades de la Cooperativa Agrícola de Porreres i la Cooperativa Agrícola i Ramadera de Llucmajor, "l'ametlla en closca es cotitza entre 0,90 euros i 1,20 euros el quilo, mentre que l'ametla en bessó pot arribar a 5,20 euros per quilo". Aquests valors són superiors als de l’any passat, segons els càlculs de la Direcció General d'Economia.

La collita d'ametlla està aproximadament un 30% per davall de la campanya del 2013 per la mortalitat dels arbres per culpa de la sequera i l'afectació del fong de la fusta, entre altres causes.

L'oli, un altre dels productes més valorats del camp a les Balears, espera una bona collita i preveu acabar enguany amb unes 25 tones, una quantitat similar a la de 2013. La cooperativa de Sóller comercialitzarà enguany tota la producció de la denominació d'origen protegida Oliva de Mallorca, i es preveu que se'n paguin als productors associats 2,30 euros el quilogram, 50 cèntims més que la temporada passada.

El + vist

El + comentat