L'exportació de vehicles cau un 20% a Espanya per la crisi europea

Entre el gener i l'octubre s'han exportat prop d'1,5 milions de vehicles, una xifra més baixa que la de l'any passat, segons les dades de la patronal Anfac

L'exportació de vehicles des d'Espanya ha davallat un 20% entre el gener i l'octubre, fruit de la recaiguda de grans economies europees, que són els principals destins de les vendes de la indústria instal·lada a tot l'Estat.

Segons les dades de la patronal Anfac, s'han venut a l'exterior 1.459.046 vehicles entre turismes, tot terrenys i vehicles industrials. El segment de turismes, que representa 1,1 milions de vehicles, ha davallat un 21% respecte el 2011.

La situació econòmica a Europa, que ha fet caure les vendes a la majoria dels països, impacta directament a la indústria que exporta principalment a aquests mercats, malgrat que en els últims temps també s'han fet incursions en altres àrees de l'Àsia (com la Xina) o el nord de l'Àfrica.

La producció de vehicles a tot l'Estat va caure un 18% fins a l'octubre, amb un total de 1.675.378 unitats fabricades. La patronal espanyola Anfac ha subratllat, malgrat aquesta dada, que la indústria es troba en fase de "rellançament" a Espanya, amb inversions anunciades per fabricants com Renault, Nissan, Seat o Ford.

Ha insistit, però, que els fabricants reclamen encara més competitivitat a les fàbriques i millores en les infraestructures que abarateixin els costos logístics. El pla '3 milions' d'Anfac recull aquestes peticions de les empreses per tal de retornar a les fàbriques una producció de tres milions de vehicles que es feien fa deu anys i que ara mateix s'ha reduït un terç.