Economia 23/11/2012

L'exportació de vehicles cau un 20% a Espanya per la crisi europea

Entre el gener i l'octubre s'han exportat prop d'1,5 milions de vehicles, una xifra més baixa que la de l'any passat, segons les dades de la patronal Anfac

Elena Freixa
1 min

BarcelonaL'exportació de vehicles des d'Espanya ha davallat un 20% entre el gener i l'octubre, fruit de la recaiguda de grans economies europees, que són els principals destins de les vendes de la indústria instal·lada a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades de la patronal Anfac, s'han venut a l'exterior 1.459.046 vehicles entre turismes, tot terrenys i vehicles industrials. El segment de turismes, que representa 1,1 milions de vehicles, ha davallat un 21% respecte el 2011.

La situació econòmica a Europa, que ha fet caure les vendes a la majoria dels països, impacta directament a la indústria que exporta principalment a aquests mercats, malgrat que en els últims temps també s'han fet incursions en altres àrees de l'Àsia (com la Xina) o el nord de l'Àfrica.

La producció de vehicles a tot l'Estat va caure un 18% fins a l'octubre, amb un total de 1.675.378 unitats fabricades. La patronal espanyola Anfac ha subratllat, malgrat aquesta dada, que la indústria es troba en fase de "rellançament" a Espanya, amb inversions anunciades per fabricants com Renault, Nissan, Seat o Ford.

Ha insistit, però, que els fabricants reclamen encara més competitivitat a les fàbriques i millores en les infraestructures que abarateixin els costos logístics. El pla '3 milions' d'Anfac recull aquestes peticions de les empreses per tal de retornar a les fàbriques una producció de tres milions de vehicles que es feien fa deu anys i que ara mateix s'ha reduït un terç.

stats