Publicitat
Publicitat

CRISI

L'hora de noves reformes?

El ministre d'Economia certifica que la recessió a Espanya s'agreuja en el segon trimestre de l'any

L'executiu liderat per Mariano Rajoy vol evitar per tots els mitjans l'eufòria per l'acord de divendres a la matinada a Brussel·les, que li permetrà la recapitalització directa de la banca. Per això el mateix president del govern va comparèixer divendres a la cimera amb un posat tranquil i humil, lluny de l'autocomplaença exhibida fa unes setmanes, quan va anunciar el pacte per sol·licitar el rescat financer. I per aquest motiu també el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va encarregar ahir d'emfatitzar que la situació econòmica a Espanya s'està agreujant.

Rajoy i De Guindos tenen motius de pes per a la prudència. En primer lloc, encara s'han de definir molts detalls de l'acord per a la recapitalització directa de la banca, que el poden acabar fent més o menys beneficiós per a Espanya.

En segon lloc, Rajoy sap que no pot esperar gaire a destapar les seves cartes. La Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI) li recomanen des de fa temps una llista de mesures que cada vegada més sonen com una imposició apressant. Es tracta de la pujada de l'IVA, la retirada de la desgravació per la compra d'habitatge, la baixada de sous als funcionaris, l'avançament del retard de l'edat de jubilació i la implantació de l'anomenat cèntim verd .

Durant l'última setmana, alts càrrecs del govern espanyol han anat reiterant que l'executiu té molt presents aquestes propostes de Brussel·les i Washington i que fins i tot n'hi ha algunes, com la d'apujar l'IVA dels productes que tenen el tipus superreduït, que s'estudien de manera "crítica". Ara, un cop acordada la recapitalització directa de la banca i, sobretot, la possibilitat que el fons europeu de rescat compri deute espanyol, sembla un moment propici perquè Rajoy reobri l'agenda reformista. El president ja va dir fa una setmana que s'acostaven noves decisions "difícils".

Podeu llegir la notícia completa a l'ARA PREMIUM

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT