Economia 18/08/2015

Linde avala els pressupostos del PP: creu que l'atur podria baixar fins al 20% a finals del 2016

El Banc d'Espanya alerta que la situació econòmica d'Espanya és "excepcional" i que caldrà "reaccionar a temps" i revertir reformes com la rebaixa de l'IRPF si frena el creixement

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, durant la presentació dels pressupostos generals pel 2016 a la comissió d'Economia del Congrés / EFE

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, avala els pressupostos de l'executiu de Mariano Rajoy, però alerta que la situació econòmica que vivim actualment és "excepcional" i que s'ha d'estar a punt per "identificar riscos de desviació" en els comptes previstos i "reaccionar a temps".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la presentació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2016 al Congrés, Linde ha demanat al govern espanyol que continuï amb la política de reformes: "Cal recordar que el llegat de la crisi encara és molt greu". Amb tot, el supervisor bancari ha fet una avaluació positiva de la situació econòmica tant a Espanya com a Europa i ha celebrat que el tercer rescat a Grècia ja pugui entrar en vigor el pròxim dia 20 d'agost.

L'anàlisi ha estat positiva, fins al punt de considerar que, si es manté la dinàmica econòmica actual, l'increment de l'ocupació podria situar la taxa d'atur al voltant del 20% a finals del 2016. Actualment se situa en un 22,5%, i segons les previsions del govern del PP l'atur hauria de quedar en el 19,7% quan acabi el pròxim exercici.

Ja durant el torn de rèplica, Linde ha negat que actualment hi hagi més contractes temporals que abans de la reforma laboral i que Espanya estigui creixent en ocupació d'acord amb un treball més precari. "No hi ha hagut grans millores ni s'ha empitjorat. Estem bàsicament en la mateixa proporció d'indefinits i temporals que fa 4 i 5 anys", ha dit.

Advertència als canvis polítics

Amb tot, Linde adverteix que malgrat estar creixent, creant més ocupació i reduint el dèficit, "som lluny d'haver superat tots els factors de vulnerabilitat". "Els dubtes sobre la continuïtat en l'esforç del reequilibri macroeconòmic, fiscal i financer podrien posar fi i portar a retrocessos en el redreçament aconseguit", ha afegit.

En aquest sentit, i pel que fa a les pensions, ha recordat que "hi ha riscos sobre la recaptació de les cotitzacions" en els comptes per al 2016 i alerta que caldrà apujar de nou l'IRPF si el creixement frena.

Criticat per l'oposició per defensar el discurs "triomfalista" del govern espanyol i els plans de pensions privats, ha insistit que és "difícil que l'evolució demogràfica no afecti el sistema de repartiment" i veu bé que "s'afavoreixi l'existència de pensions per la via privada".

El rescat grec, "complex i exigent"

Abans de comparèixer a la comissió d'Economia del Congrés, Linde ha afirmat que el tercer rescat grec és el més "complex i exigent" dels fins ara acordats entre Grècia, les autoritats europees i l'FMI, però ha assenyalat que, en entrar en vigor, reforçarà el conjunt de l'eurozona i li donarà estabilitat.

Debat sobre les comissions dels caixers

Sobre les dobles comissions als caixers, Linde ha recordat que el Banc d'Espanya ha fet una recomanació a la patronal de la banca i que estan a l'espera que actuï i en demani la retirada. Si no és així, prendran les decisions oportunes. "No som un tribunal de justícia, sinó un supervisor", ha dit.

stats