Publicitat
Publicitat

Linde insta el govern a apujar impostos per reduir el deute

El governador del Banc d'Espanya contradiu el govern espanyol, que considera que "hi ha marge per a rebaixes" d'impostos

El governador del Banc d'Espanya, Luis Linde, ha instat aquest dilluns el govern a fer una nova pujada dels impostos indirectes, particularment dels tributs especials i mediambientals, amb l'objectiu de reduir l'"elevat" nivell d'endeutament públic.

Així ho ha assenyalat el governador del Banc d'Espanya durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia, Indústria i Competitivitat del Congrés en què ha presentat el seu informe anual corresponent al 2016. "En el vessant dels ingressos, hauria de considerar-se una revisió de la composició de figures impositives que, un cop fixat el nivell desitjat de despesa pública, permeti obtenir la recaptació necessària de la manera més estable i eficient possible", ha assegurat durant la seva intervenció .

La recomanació de Linde arriba just un dia després que el secretari d'estat de Pressupostos i Despesa, Alberto Nadal, assegurés que actualment "hi ha marge per a més rebaixes d'impostos que impulsin l'economia". Nadal ho va assegurar ahir en una entrevista a 'Expansión' en què també remarcava que Hisenda està projectant "esforços addicionals per reduir la pressió sobre els que creen ocupació, les famílies, les empreses, els que inverteixen i els que estalvien".

Segons Nadal, les noves baixades d'impostos podrien arribar durant l'any que ve, "sempre que s'aconsegueixin els objectius". En canvi, Linde, considera que el nivell d'ingressos tributaris en relació amb la Unió Europea és "reduït" i ha atribuït aquesta diferència al "baix pes relatiu" de la imposició indirecta, particularment en els "àmbits dels impostos" mediambientals i especials .

Si el govern espanyol no tria aquesta via, l'alternativa per a Linde és clara: "En absència d'increments dels ingressos, el mecanisme d'ajust baixaria principalment sobre una disminució de la pensió mitjana respecte al salari mitjà", ha advertit.

El problema de les pensions "s'ha accelerat"

Després de reconèixer que "el mecanisme d'ajust" ha passat per una reducció de la pensió mitjana, ha assenyalat que "de cara al futur seria convenient establir una taxa de substitució objectiva, a partir de la qual han d'adequar-se els ingressos al sistema".

"És desitjable, a més, que l'estratègia de reforma escollida condueixi a un augment de la transparència del sistema i a un reforç de la relació entre les contribucions i les prestacions, mantenint mecanismes d'ajust automàtic que garanteixin l'equilibri financer", ha argumentat durant la seva intervenció.

El governador del Banc d'Espanya identifica que l'envelliment de la població "planteja desafiaments de gran envergadura per a la política fiscal", i ha assenyalat que aquest fenomen "s'ha accelerat" pel seu "impacte" sobre la xifra de naixements i la migració. 

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT