Economia 24/05/2013

Les 10 claus de la nova llei d'emprenedors

El govern espanyol aprova l'avantprojecte de la norma, que inclou incentius fiscals, agilització de tràmits i nous permisos de residència

E. Freixa / J. Faus
3 min

Barcelona/MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres la llei d'emprenedors, una de les promeses electorals de Mariano Rajoy. La norma, que s'aprova amb prop d'un any i mig de retard, donarà llum verda a una sèrie d'incentius fiscals per als emprenedors, agilitzarà la creació d'empreses i facilitarà el permís de residència a inversors estrangers. Es tracta d'un avantprojecte de llei que podrà ser modificat amb esmenes de l'oposició. Aquests en són els principals aspectes, que entraran en vigor a començaments del 2014:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Ja no caldrà pagar l'IVA de factures no cobrades. La llei recull una llarga reivindicació de les pimes i establirà que a partir de l'any que ve ja no caldrà que les pimes i els autònoms avancin en les seves liquidacions tributàries l'IVA de les factures emeses però que encara no han cobrat. S'alleugereix així el pes que suposa haver d'avançar aquests diners a l'Agència Tributària quan encara no s'han cobrat.

2. Emprenedors amb menys risc personal. Es crea l'emprenedor de responsabilitat limitada, la qual cosa limitarà els efectes que un excessiu endeutament pot tenir sobre el patrimoni personal de l'emprenedor. El nou empresari no haurà de respondre amb el seu habitatge habitual dels deutes adquirits en l'àmbit professional. Això sí, amb un límit de fins a 300.000 euros a partir dels quals sí que hi respondria.

3. Una nova SL que no requereix una gran inversió inicial. Es crea una societat limitada "de formació successiva", que vol dir que no es requereix aportar els 3.000 euros inicials com a la SL tradicional a l'hora de crear-la. Es permetrà engegar amb un capital inferior i anar ampliant-lo fent aportacions a partir dels beneficis fins a arribar al que dicta la llei.

4. S'agilitza la creació d'empreses en 48 hores, com a màxim. El govern espanyol pretén facilitar la informació i formularis 'online' per crear una empresa. L'objectiu és rebaixar de 24 a 48 hores el període necessari per constituir una nova societat, en comptes dels 28 dies i els més de deu tràmits que calen ara, segons la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

5. Bonificacions per reinvertir beneficis. La reinversió dels beneficis comportarà una deducció de fins al 10% de l'import invertit, que es descomptarà de l'impost de societats.

6. Incentius per a inversors particulars. La figura dels 'business angels' –inversors que aposten per projectes empresarials de tercers– es vol estendre a través d'incentius fiscals, com una deducció de fins al 20% en la quota estatal de l'IRPF que han de pagar aquestes persones. Hi haurà una base màxima deduïble de 20.000 euros a l'any i també se'ls descomptarà el 100% de l'IRPF en els beneficis que reinverteixin en un altre projecte empresarial.

7. Foment de la pluriocupació. També es rebaixen a la meitat les quotes a la Seguretat Social que han de pagar les persones que treballen en una segona feina que sigui per compte propi, és a dir, com a autònom.

8. Més superfície sense llicència. S'amplia de 250 metres quadrats fins a 500 i 1.000, en alguns casos, la superfície mínima per poder obrir un establiment amb menys llicències administratives.

9. Foment de la inversió en R+D+i. S'incrementa del 50% al 60% les deduccions fiscals per invertir en R+D+i.

10. Donar la residència a canvi d'inversions. Es donarà el permís de residència als ciutadans estrangers que comprin deute públic per més de dos milions d'euros i als que adquireixin un habitatge de més de 500.000 euros, molt per sobre del mínim de 160.000 euros que es va anunciar per primer cop al novembre i que va generar una intensa polèmica.

stats