Economia 24/11/2016

L'obra pública viurà el 2017 el pitjor any des de l'inici de la crisi, segons l'Itec

La construcció de pisos es dispara per la pressió dels inversors, no de les famílies que busquen llar

Xavier Grau
3 min
La vil·la romana trobada a la Sagrera, en les obres de l'AVE / ACN

BarcelonaEl sector de l'enginyeria civil -bàsicament l'obra pública- viurà el 2017 el seu pitjor any des de l'inici de la crisi, segons les previsions de l'informe Euroconstruct, que elaboren 19 instituts de la construcció de tot Europa, entre ells el català Itec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquestes previsions, les obres de grans infraestructures a Espanya cauran l'11% el 2016 i el 6% el 2017, de manera que s'aprofundirà en el descens iniciat amb la crisi i que només va trencar-se, amb millores molt lleus, els anys 2014 i 2015 (3% i 5%, respectivament), per l'impuls de les obres municipals i autonòmiques degut al cicle electoral.

El canvi de tendència a l'obra pública no s'iniciarà, segons aquestes previsions, fins a l'any 2018, quan s'espera un lleu repunt de l'1,2%, i el 2019, amb un creixement del 3,5%. Segons el director de mercats de l'Itec, Josep Ramon Fontana, el 2017 serà "el moment més baix de l'obra pública de tota la crisi".

El director general d'aquest institut, Francisco Diéguez, atribueix la caiguda a diversos factors, entre els quals la interinitat de govern que ha viscut Espanya l'últim any, les exigències europees de reducció de dèficit i altres aspectes com la baixa licitació de noves obres, l'execució d'obra molt per sota del que s'ha licitat i l'alentiment i fins i tot paralització d'obres que estan en marxa, sobretot per par d'Adif, el gestor d'infraestructures ferroviàries.

Aquesta caiguda de l'obra pública ha fet revisar a la baixa les previsions de l'Itec per a tot el sector. Si en el seu informe de primavera preveia un creixement del sector de la construcció a Espanya del 2,6%, ara el limita al 2%.

L'obra pública viura el 2017 el pitjor any des de l'inici de la crisi, segons l'Itec

No obstant, mentre alguns negocis de la construcció cauen, com l'obra pública, d'altres, com la construcció residencial (pisos i cases), es disparen. Això, ha dit Diéguez, demostra que la construcció que depèn de la inversió privada millora, mentre que la que depèn de la inversió pública empitjora.

Els fons d'inversió disparen els pisos

Per al sector residencial la previsió de creixement és del 7,2% el 2016 i del 4,8% el 2017. A llarg termini, no obstant, es preveu un alentiment d'aquesta millora fins al 2,8% els anys 2018 i 2019.

El director de mercats de l'Itec ha indicat que, malgrat aquests creixements importants, la producció està encara molt per sota de la mitjana europea. "Caldria duplicar la construcció residencial per arribar a la mitjana europea i fins i tot triplicar-la per arribar al nivell de països com França, Alemanya o el Regne Unit", ha dit Fontana.

Tanmateix, la millora en el sector residencial l'està impulsant "una demanda que no és natural, sinó circumstancial", segons Fontana. En aquest sentit ha destacat que no és la demanda natural -la de les famílies noves que busquen habitatge- la que està impulsant el sector, sinó la dels grans fons d'inversió que han aterrat a Espanya.

En aquest sentit, els responsables de l'Itec han apuntat que s'estan detectant operacions de sòl per part d'aquests nous actors i que, de moment, la construcció d'habitatge només creix en llocs concrets (com Barcelona i Madrid), i amb promocions generalment petites. Diéguez ha indicat que aquest mercat té recorregut per créixer, per exemple en la promoció d'habitatge per a lloguer. Però Fontana ha alertat que el mercat residencial ara funciona, però no està garantit que funcioni en un futur, ja que aquests fons d'inversió podrien decidir canviar d'estratègia i anar a invertir en un altre lloc o un altre sector en un futur.

Respecte al negoci de la rehabilitació, l'Itec preveu una lleugera millora, provocada per la mateixa millora del sector immobiliari. "Si hi ha més transaccions hi ha més rehabilitació, perquè quan un compra un pis, una nau o un local comercial sempre fa reparacions", ha indicat Fontana.

En el cas de l'edificació no residencial (equipaments, oficines, naus industrials i logístiques, centres comercials), l'Itec considera que el 2016 tancarà el seu primer any de recuperació amb un augment de l'1,5%, el mateix creixement que s'espera per al 2017, per pujar fins al 2,8% el 2018 i el 2019. No obstant, es detecta que les grans operacions immobiliàries que s'estan produint són sobre actius ja existents que canvien de mans, mentre que la promoció nova és encara feble.

stats