Privatitzacions
Economia 21/07/2011

Loteria i Apostes de l'Estat presentarà demà l'esborrany de la seva privatització

Loteries i Apostes de l'Estat (LAE) presentarà demà al matí davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'esborrany de la seva privatització, que afectarà al 30% del seu capital, amb la intenció de fixar preu per a una sortida a la borsa cap a l'octubre.

Efe
2 min

València p { margin-bottom: 0.21cm; } Així ho ha anunciat avui el seu president, Aurelio Martínez, en una conferència sobre els "250 anys d'història de les Loteries de l'Estat", que s'emmarca dins de la dinovena edició de les jornades de l'Associació Espanyola de Professors Universitaris de Matemàtica Aplicada d'Economia i d'Empresa (ASEPUMA).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Facultat d'Economia de la Universitat de València, on Aurelio Martínez sigut professor i també degà, ha acollit aquestes jornades que coincideixen amb la setena trobada internacional de professors de matemàtiques.

Martínez, que va ser president de l'ICO, ha establert la capitalització borsària de Loteries i Apostes de l'Estat entre els 25.000 i els 30.000 milions d'euros, amb una previsió de "rendibilitat del 8%, similar al que ara tenen el Banc Santander, Telefónica o Criteria".

El president de LAE ha marcat distàncies i ha establert diferències amb la sortida a borsa de Bankia, que ahir va registrar pèrdues d'un 1,86% en les primeres hores de la seva cotització borsària, en destacar que el valor de la seva societat serà poc especulatiu i "amb possibilitats de créixer".

"Serà el valor amb menys volatilitat de l'IBEX-35, amb un 0,02%", ha puntualitzat Martínez, que també ha avisat de la dimensió d'aquesta privatització, "la més gran realitzada a Espanya, la situarà a la borsa com la vuitena empresa més gran".

Les raons que justifiquen la privatització d'aquesta empresa pública resideixen, segons Aurelio Martínez, en "millorar la competitivitat i l'eficiència" de l'empresa i "anticipar-se així a una decisió que de totes maneres s'hauria hagut de prendre, perquè Itàlia i Regne Unit ja ho han fet, i Grècia també és a punt d'escometre-ho".

Per a això, es privatitzarà el 30% perquè "el mercat té una capacitat determinada d'absorció". D'aquest percentatge, el 60% es destinarà al tram minorista, ja que "no té la mateixa capacitat de negociació i de fixar preus que els inversors institucionals".

Segons dades de LAE, el 16% de la població adulta espanyola juga setmanalment, "la qual cosa suposa més de sis milions de persones". Aquest percentatge s'eleva fins al 70 % quan es tracta de la loteria de Nadal, el seu "producte més conegut".

No obstant això, el sorteig de l'Euromillón s'ha consolidat com el producte "estrella" i el més rendible per a Loteries i Apostes de l'Estat, perquè es basa a "generar grans quantitats de diners ràpidament" encara que les possibilitats d'aconseguir premi siguin molt baixes, "perquè la gent no atén a l'estadística, sinó a la quantitat del pot".

No obstant això, la travessa ha registrat "caigudes de recaptació del 20%", que pot deure's a "la competència dels jocs i les apostes per internet, a la facilitat d'encertar els resultats de Primera Divisió amb remuneracions baixes o a l'extensió de la jornada als divendres i als dilluns".

Amb tot això, les dades de la LAE reflecteixen que, "encara que la tendència ha estat decreixent en els últims anys", els diners que es destinen al joc a Espanya suposen el 2,5% del PIB.

stats