ENTREVISTA
Economia 28/08/2012

Luis de Guindos: "No crec que necessitem més de 62.000 milions del rescat"

Rescat El ministre d'Economia assegura que els bancs espanyols no necessitaran els 100.000 milions d'euros del rescat. També descarta liquidar cap banc

Raphael Minder
3 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una compareixença al Congrés el maig passat.

THE NEW YORK TIMESEspanya espera utilitzar 60.000 milions d'euros dels 100.000 milions del préstec dels seus socis europeus per refinançar el sector financer, segons el ministre d'Economia, Luis de Guindos. A més, De Guindos va assegurar que l'executiu està disposat a comprometre's amb una major disciplina fiscal si el Banc Central Europeu (BCE) intervé per abaratir l'accés d'Espanya als mercats financers.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista la setmana passada, el titular d'Economia es va mostrar confiat que el banc central acabarà socorrent Espanya. "L'acció del BCE calmarà els mercats i serà un cop de mà important", va assegurar. I després va afegir: "El govern espanyol accepta que la intervenció del BCE en el mercat secundari no ha de relaxar els esforços de consolidació fiscal i hem d'assegurar al BCE que complirem amb els nostres compromisos".

La decisió es prendrà aquest setembre, que pot ser un mes decisiu per a Espanya i altres economies afectades per la crisi de l'euro. El consell de govern del BCE es reunirà el 6 de setembre amb un ambiciós programa de compra de bons sobre la taula.

La idea no és nova. El BCE ja ha comprat deute de països amb problemes en el mercat secundari per fer baixar els interessos dels països amb problemes com Espanya. Tot i això, s'especula que un nou programa aniria més enllà, amb el banc central establint límits a la prima de risc, el diferencial entre el cost del deute d'un país i l'alemany, considerat el més segur pels inversors.

Confiança en un rescat tou

Les agències de qualificació i molts economistes esperen que Espanya demani un rescat més extens del que ha rebut per refinançar els seus bancs. Els analistes esperen que Madrid demani que un fons de rescat -ja sigui el Fons Europeu d'Estabilitat Financera o bé el Mecanisme Europeu d'Estabilitat, que entrarà en funcionament aviat- pugui ser utilitzat per comprar deute espanyol en unes condicions més favorables de les que ha d'oferir Espanya als inversors a les subhastes.

Mariano Rajoy va assegurar a l'agost que decidirà si demana el rescat una vegada conegui les condicions. Si Espanya demana ajuda "és un tema que està totalment obert", va assegurar De Guindos.

Madrid ha ajornat la decisió sobre quina quantitat dels 100.000 milions del rescat necessitarà per refinançar els bancs i ha contractat amb consultores independents per analitzar la situació. Aquestes consultores han estudiat els llibres de comptabilitat dels bancs espanyols per calcular els efectes d'una dècada d'hipoteques concedides sense miraments.

El càlcul definitiu es farà a mitjans de setembre. Al juny, la consultora Oliver Wyman va publicar un càlcul preliminar segons el qual els bancs espanyols necessiten com a molt 62.000 milions d'euros en injeccions. En preguntar-li per la xifra que podria donar el càlcul definitiu, De Guindos va assegurar: "No crec que sigui gaire diferent".

El ministre d'Economia, a més, va assegurar que en el cas que sorgeixin discrepàncies entre Oliver Wyman i els bancs, "la consultora serà qui tingui l'última paraula, sens dubte".

La recessió a Espanya ha mostrat símptomes d'empitjorar, amb l'atur acostant-se al 25% i el consum en caiguda lliure. De Guindos, però, assegura que una recessió més llarga no impedirà que Espanya compleixi amb els seus compromisos.

Accés als mercats

De Guindos, a més, insisteix que 300 punts de la prima de risc corresponen a dubtes dels inversors sobre el futur de l'euro i no a la solvència d'Espanya. Segons ell, suprimint 200 punts de la prima de risc s'estalviarien 12.000 milions d'euros en interessos per refinançar el deute espanyol fins al 2013.

Tot i que la prima de risc va arribar als 649 punts a finals de juliol i no va baixar fins que el president del BCE, Mario Draghi, va assegurar que actuaria, De Guindos assegura que les finances espanyoles en cap cas van estar a punt de col·lapsar-se. "Sempre hem estat capaços de recórrer als mercats".

Tot i que aviat s'aprovarà una nova reforma del sector financer, De Guindos va descartar la idea que es tanqui un banc. "El concepte liquidació implica que tanques la sucursal i aquest no és el cas".

stats